Hoe kom je fit en gezond de herfst door?

De herfst is begonnen! De regen slaat tegen de ramen en het wordt alweer vroeg donker. Hoe blijf je energiek en fit wanneer de dagen korter worden en het weer omslaat?

Vitamine D

Doordat je vitamine D uit zonlicht haalt, kun je zomaar een tekort oplopen in de herfst- en wintermaanden. Een tekort aan vitamine D kan zorgen voor een vermoeid gevoel. Probeer daarom dagelijks minimaal 30 minuten naar buiten te gaan. Zeker wanneer je veel binnen zit of werkt! Verder is de beweging daarbij natuurlijk ook ontzettend gezond.

Groente en fruit uit het seizoen

Eet groente en fruit uit het seizoen zoals kool en bramen. Vooral boerenkool is een echte topper voor je weerstand. Het bevat veel ijzer waardoor je je energiek blijft voelen. Pas op met het drinken van cafeïne houdende drankjes zoals koffie, teveel hiervan kan de opname van ijzer tegengaan.

Warm ontbijt

Begin de dag goed met een warm ontbijt zoals havermoutpap. Havermout bevat ontzettend veel vezels waardoor je langer een gevuld gevoel hebt en dus minder snel trek. Na het wakker worden, moet je lichaam op gang komen en opwarmen. Door een warm ontbijtje te nuttigen, is je lichaam minder energie kwijt aan verteren en opwarmen waardoor je meer energie overhoudt voor andere dingen. Strooi wat verwarmende specerijen door je pap zoals kaneel en een snufje nootmuskaat. Doe er wat bramen bij en klaar ben je!

Goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust. In de zomer hebben we minder slaap nodig dan in de herfst en winter. Ga op gezette tijden naar bed en probeer zo’n 7 tot 9 uur te slapen. Dit houdt je weerstand op orde en maakt dat je je overdag energieker voelt. Probeer schermen zoveel mogelijk te vermijden vlak voor het slapen gaan. Het zogenaamde ‘blauwe licht’ kan de aanmaak van melatonine (slaap hormoon) verstoren en maakt dat je slaap van mindere kwaliteit is.

Sporten

Blijf sporten! Met name buiten sporten is ontzettend goed voor je weerstand. Vergeet niet iets te eten van te voren voor de nodige energie. Je lichaam verbruikt namelijk extra energie om warm te blijven. Geen zin? Zelfs een half uurtje maakt al verschil. Door het toch te blijven doen, wordt het steeds iets makkelijker om toch die drempel over te stappen. Ervaar je toch een hoge drempel? Zoek een sportmaatje als stok achter de deur. Ook bij Gezond Noord worden wekelijks sportuurtjes georganiseerd.

Vraag ondersteuning!

Heb je ondersteuning nodig om je gezond en fit te blijven voelen? Of wil je meesporten? Je bent welkom! Neem voor meer informatie contact op met gezondnoord@doras.nl of bel Els op 06-10368298 of Ankie op 06-51311666.