Nieuwsbrief Gezond Noord

Juni 2022

Inhoud

10 jaar Noorderpark in Beweging

Op woensdag 8 juni jongstleden hebben we met ruim 85 mensen het 10-jarig bestaan gevierd van Noorderpark in Beweging, onze laagdrempelige loopgroep. Wat een opkomst, plezier en gezelligheid, en dat in de stromende regen! Deze verbondenheid is onze ZON. Hulde aan alle deelnemers en vrijwilligers (die letterlijk in het zonnetje zijn gezet) en de gasten! Op naar de volgende 10 jaar!

De link naar een 60-tal foto's: https://photos.app.goo.gl/ kV7H9WNF7WDT7NVt5

Gezond Noord voor de camera van Zorginstituut Nederland

Welzijnswerker Els Annegarn en ervaringsdeskundige Simone van Dijk, beiden van Gezond Noord, zijn gefilmd door Zorginstituut Nederland. Het instituut vraagt professionals in het hele land hun kijk te geven op de zorg van morgen. Els en Simone betogen dat de aandacht moet verschuiven van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.

Bekijk hier het filmpje: Testimonial Els Annegarn & Simone van Dijk - Welzijnswerker en ervaringsdeskundige | Video | Zorginstituut Nederland .

Zin en "Zen": een nieuwe loot
aan de stam van Gezond Noord

Gezond Noord heeft een nieuwe tak: Zin & “Zen” in Noord. Zingeving heeft in alles wat wij doen wel een plek, zij het vaak impliciet. Nu is er een tak opgericht die aan deze kant expliciet aandacht besteedt. In deze ingewikkelde tijden is daar duidelijk behoefte aan.

Vier gespreksgroepen
Concreet betekent dit dat er vier gespreksgroepen in de wijken van start zijn gegaan. De groepen worden geleid door bewoners zelf: vrijwilligers uit de gelederen van Gezond Noord, ondersteund vanuit het Stress Sensitief Werken en team Gezond Noord.

Prachtige gesprekken
Dit heeft al geleid tot prachtige, verdiepende gesprekken tussen Noorderlingen die elkaar eerder niet kenden. Onder de deelnemers zijn mensen die na een lastige periode wat op gang moeten komen, mensen die weinig netwerk hebben en mensen die gewoon nieuwsgierig zijn en graag nieuwe mensen willen leren kennen. Zij kunnen, om met de gespreksleiders te spreken, “hun ei kwijt” en “delen wat hen bezighoudt”. Respect en aandachtig naar elkaar luisteren staan voorop; men ervaart de bijeenkomsten als verfrissend en verbindend.

Informatie en aanmelden
Er is nog plaats; alle groepen kunnen 8 tot 10 deelnemers herbergen en zo nodig starten we nog nieuwe groepen op. Voor actuele informatie en aanmelden: www.gezond-noord.nl/zin-en- zen/

Nieuwe collega: Klazien Kruisheer

Gezondheid gaat ook over je verbonden voelen, daarom werk ik samen met mijn collega’s aan het opzetten van de nieuwe zingevingstak van Gezond Noord.  We ondersteunen Noord-breed gespreksgroepen en andere activiteiten met aandacht voor hoe het echt met mensen gaat. Ook ben ik (Noord-breed) beschikbaar voor individuele gesprekken over kwetsbare zaken als verdriet, rouw en verlangen. Tot slot begeleid ik inwoners van de Volewijckbuurt die letterlijk en figuurlijk in beweging willen komen. Eerder werkte ik als tekstschrijver, (web)redacteur, docent schrijfvaardigheid en rituelen en als spreker bij uitvaartbijeenkomsten.

Wandelgroep in de Banne - een impressie

Op dinsdagochtend rond 10:30 uur kun je wekelijks een groep vrolijk kletsende wandelaars tegenkomen rondom de Banne. En een paar minuten later nog een vrolijke kletsende groep wandelaars!

Twee wandelgroepen
We hebben in de Banne namelijk twee groepen. Nadat we ons allemaal hebben verzameld bij het winkelcentrum, splitsen we op. “Wie wil er vandaag met de snellen mee? Die kunnen met Aziz mee.” “En wie gaat er met de rustige groep mee? Jullie kunnen bij Ulrik gaan staan.”

Mooie routes
Aziz en Ulrik zijn vrijwilligers van de wandelgroep in de Banne. Altijd vrolijk, zorgen ze ervoor dat niemand verdwaalt en er weer lekker bewogen en gekletst is. Heel wat kilometers zijn al afgelegd in het jaar dat de wandelgroep nu bestaat. De deelnemers ontdekken nog steeds mooie, nieuwe stukjes in hun eigen buurtje. De mooie routes zijn we aan het verzamelen en de routekaarten komen te liggen in het Huis van de Wijk. Zodat ook andere buurtbewoners straks in hun eigen tijd de routes kunnen lopen.

Fantastisch
Het wandelen doet ook wonderen tegen diabetes en die extra kilootjes! De suikerwaardes gaan omlaag en bij sommigen is medicatie zelfs niet meer nodig. Fantastisch!

Kom gezellig meewandelen
Iedere dinsdag 10:30 - 11:30 uur vanaf het Huis van de Wijk de Banne.

WincloveDOET:
Hoe een gewone vrijdag bijzonder werd

Op 11 maart hebben onze medewerkers zich samen met het bedrijf Winclove ingezet voor de mensen uit Amsterdam-Noord. Dit was tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Er werden onder meer tuintjes zomerklaar gemaakt, kasten gedemonteerd en muren geverfd. Een inspirerende dag en bovendien heel dankbaar werk!

Enkele ervaringen:

“Afgelopen vrijdag was een hele inspirerende, mooie dag met veel voldoening, omdat we echt zagen wat we voor mensen konden betekenen.’’

“Alle collega’s lieten ons weten dat ze het vooral heel gaaf vonden dat zij met maar een uurtje of iets langer iemand zo goed konden helpen!’’

‘’Het opknappen van tuintjes was (mede door het prachtige weer) echt een leuke klus om te doen. In sommige tuintjes was het een kwestie van onkruid wieden en de dode bloemen eruit knippen, bij een andere tuin moesten alle tegels eruit worden gehaald.”

Wandelen met aandacht: Mindful wandelaarster Simone Eind vertelt

Wandelen met aandacht (de wekelijkse activiteit van Gezond Noord in de Volewijck) is gericht op aandacht voor jezelf, belicht vanuit de Mindfulness. We gaan dan wandelen in het park of in de buurt en er zijn wat oefeningen om je te verdiepen in een thema.

Onbevangenheid
Laatst was het thema onbevangenheid. Dat ging over het loslaten van bepaalde denkkaders en het uitzetten van onze automatische denkpiloot. Er worden altijd momenten gecreëerd voor feedback. Dan kun je ook horen wat de gedachten waren van de andere deelnemers over het thema.

Nuance en vrijheid
Tijdens de wandeling oefenen we met stoppen en stilstaan bij iets, of vertragen we ons tempo en focussen op het waarnemen van zintuiglijke prikkels, gedachten, oordelen, emoties en gedrag. We oefenen met het omgaan met afleiding en in het opmerken en accepteren van de realiteit van elk moment. Volgens de Mindfulness is alles wat gebeurt goed genoeg, precies zoals het is. We denken, oordelen en voelen vaak voordat we er erg in hebben. Zo werkt ons brein nu eenmaal. Door Mindfulness kunnen we ontdekken hoe vaak en snel we een objectieve ervaring overladen met gedachtestromen, oordelen en emoties. Maar we kunnen ook merken dat we die automatische stroom kunnen leren waarnemen, afremmen en af en toe stopzetten. Daarmee winnen we aan nuance in onze waarneming en aan vrijheid om ons oordeel uit te stellen en ons niet mee te laten slepen.

Voorwaarts!
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen, anders zouden we geen armen en benen hebben. Beweging zorgt voor nieuwe energie en samen met de Mindfulness kun je daardoor tot nieuwe inzichten komen die je tot een innerlijke beweging kunnen aanzetten. Door een stukje bewustwording aan de hand van Mindfulness kun je innerlijke obstakels uit de weg ruimen om nog meer in beweging te komen of te blijven. Voorwaarts wij gaan!
😊

Informatie en aanmelden
Wandelen met aandacht: iedere woensdag van 17.00- 18.00 uur, vertrek vanaf Wingerdweg 28. Meedoen of vragen? Neem contact op met Jago, 06 8356 1797.

Gratis buitensport voor mannen

Op gezondheidsgebied is er eigenlijk weinig laagdrempelig aanbod specifiek voor mannen. Nu is onze medewerker Jago Bunnik toevallig een sportman in hart en nieren. Als ex-fysio- en fitness-trainer is Jago bovendien prima in staat om Noorderlingen op een verantwoorde manier te begeleiden. Sinds kort biedt hij drie activiteiten per week aan, speciaal voor mannen en in de buitenlucht.

Niets moet, alles mag
Jong of oud, fit of niet fit, wel of niet goed in sporten: we doen wat jij wilt en nodig hebt, op een veilige en ontspannen manier! We bewegen in sub-groepjes om samen op je eigen niveau te kunnen oefenen. We spelen basket-, volley-, voet-, trefbal, frisbee en tafeltennis. We oefenen rekken, looptechnieken, valpreventie en fitness. Niets moet, alles mag. We moedigen elkaar aan, dagen elkaar uit en hebben plezier.

Het doet mij goed
Ahmed Aznag doet regelmatig mee en zorgt voor goede tips en gezelligheid. “Het doet mij goed om onder Jago's leiding te sporten met andere mannen, vooral lekker balsporten,” vertelt Ahmed. “De sfeer is goed, maar ook afhankelijk van de gezondheid van de deelnemers. Teleurstelling hoort er ook bij. Ik zou graag na de warming-up een wedstrijdje spelen en bij de krachtoefeningen vind ik het leuk als er ook vrouwen bij zijn!”

Wil jij ook op een ontspannen en gezellige manier aan je gezondheid werken? Je bent van harte welkom om het eens te komen proberen!

Waar en wanneer?

  • Basketbalveldje tegenover Meidoornplein 40, elke woensdag van 12.00 tot 13.00 uur
  • Waterlandplein bij ingang Huis van de Wijk, elke donderdag van 16.00 tot 17.00 uur
  • Waterlandplein bij ingang Huis van de Wijk, elke vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur

Kom spontaan langs of neem contact op met Jago, 06 8356 1797.

Maaltijdpakketten weer van start

Nu met gratis kruidenmixen!

Simone van Dijk en haar team zijn weer gestart met het maken van gezonde maaltijdpakketten. Deze zijn bedacht om deelnemers te laten ervaren dat gezond eten lekker is en niet duur hoeft te zijn: de kosten bedragen slechts € 6,- per persoon voor drie maaltijden. De pakketten worden om de week samengesteld en kunnen worden opgehaald bij Buurtkamer de Heliotroop, Heliotroopstraat 27. In een pakket zitten alle ingrediënten met uitzondering van vlees, vis en vegetarisch vlees.

Wil je ook een maaltijdbox?  Meld je aan bij Simone, 06 2044 5910 of van_dijk_simone@hotmail.com en ontvang de app met de recepten en het aanmeldingsformulier. Gebruik je geen WhatsApp? Dan regelen we het anders. Geef het door aan buren, familie en/of kennissen in Amsterdam Noord!

Simone over de maaltijdboxen
op lokale 'Wasserette tv'

Op 22 mei was Simone van Dijk te gast bij Wasserette TV, dat uitzendt vanuit Buurthuis van der Pek in Amsterdam-Noord. Voor de camera maakte zij een lekkere maaltijd klaar en gaf informatie over de gezonde maaltijdpakketten. Bekijk de uitzending: WasseretteTV aflevering 3 on Vimeo

Presentatie gezonde voeding en slaap op de Weekendschool

De Weekendschool benaderde ons met het verzoek of wij voor hun leerlingen van groep 7 en 8 een presentatie van een uur konden geven over gezonde leefstijl, in het bijzonder gezonde voeding.

Onze voedingscoach Ankie Frehe bood zich hiervoor aan en had na afloop nóg meer respect voor alle leerkrachten van de basisscholen. Er waren slechts negen kinderen, maar de energie was enorm. Het was opvallend dat de groep alleen bij het tonen van een filmpje helemaal stil was. Het was niet zo dat ze niet geïnteresseerd waren, maar iedereen wilde graag zijn eigen vraag beantwoord hebben. Met de slogan ‘slaap maakt slim’ was de hoop de kinderen bij te brengen dat slapen helemaal niet saai is. Ze stonden zeker open voor de Schijf van Vijf en de noodzaak groenten en fruit te eten en daarbij te variëren. Na afloop vroeg de juf wat ze ervan hadden opgestoken en daar kwamen verrassende antwoorden uit. Toen de lunchtrommeltjes opengingen had de helft rauwkost en fruit en de andere helft een frikandelbroodje of iets anderszins ongezonds. Het was een enerverende ervaring op een mooie zondagochtend.

Kennismaking met de beleidsmedewerkers van WVC, Afdeling Sport

We hadden een interessante kennismaking met drie beleidsmedewerkers die erg enthousiast waren over Gezond Noord. Deze adviseurs zijn betrokken bij het ontwikkelen van beleid op het gebied van (stimuleren van) sporten en bewegen èn een gezonde leefstijl. Zij vonden Gezond Noord een prachtig voorbeeld waarin deze aspecten mooi samenkomen.

We gaan met elkaar kijken hoe het Sportfonds voor Volwassenen over meerdere gemeentes uitgebreid kan worden.

Binnenkort

  • Gezond op Eigen Kracht voor senioren, start 28 juni 2022
    10 bijeenkomsten op de dinsdagochtend, 10.00 tot 12.00 uur in de Buurtkamer Heliotroop.
    Combinatie van leefstijl, beweging en zingeving voor 70-plussers.
    Informatie : Klazien Kruisheer, 06 1355 0334 of Janine Drewes, 06 13118509
  • Gezond op Eigen Kracht, start 4 juli 2022
    8 bijeenkomsten op de maandagochtend, 10.30 tot 12.30 uur in de Groene Zaal van Huis van de Wijk Waterlandplein. Sterk gericht op daadwerkelijke gedragsverandering. Motivatie, vertrouwen en gezonde stapjes zetten!
    Informatie : Jago Bunnik, 06 8356 1797 of Geertje de Man, 06 82378525
  • Liever bewegen dan moe, start 18 juli 2022
    4 bijeenkomsten op de maandagochtend, 10.00 tot 12.00 uur bij Doras, Hagedoornplein 1C. Combinatie van voorlichting over omgaan met stress en beweging.
    Informatie : Janine Drewes, 06 1311 8509
  • Health Battle, start september 2022
    Nieuwe editie van ons jaarlijkse succesvolle programma om fitter te worden. Voor Noorderlingen die dit in hun eentje niet lukt. Samen met hun teamgenoten gaan zij een speelse competitie aan om zoveel mogelijk gezondheidswinst te behalen. Goed te combineren met gli. Zie https://www.youtube.com/watch? v=suKepV9qhss
    Informatie : Ingrid Sijmons, 06 1003 0460 of i.sijmons@ buurtteamamsterdamnoord.nl

Onze nieuwe banner!

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Wil jij je uitschrijven van de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl .