Nieuwsbrief Gezond Noord

april 2020

Het Corona virus komt van buitenaf, maar een gezonde leefstijl begint bij jezelf!

Ons leven ziet er sinds maandag 16 maart 2020 heel anders uit! Gezond Noord heeft zoveel plannen en ideeën, groepsactiviteiten staat helaas 'on hold' maar we zitten niet stil. We werken veel vanuit huis.

Hier is Els aan het werk in België, waar haar man woont. Dit is tijdens Coronatijden haar werkplek. Ze voert hier veel gesprekken met de Noordelingen. In het weekend komt ze naar Amsterdam voor een zwaai- en wandelrondje langs de meest kwetsbare klanten.

Wat doen wij WEL?

We hebben 2 groepsapps opgezet:

In Beweeg Mee plaatst Ankie 3 maal daags informatie, filmpjes of geluidsbestanden die met bewegen te maken hebben. De app helpt deelnemers structuur in hun activiteiten te brengen. Ankie werkt samen met Rita Gemerts van Ray-action, Mensendieck Amsterdam-Noord en Els Visser van Noorderpark in Beweging. Momenteel hebben we zo'n 85 deelnemers.

In Eet mee delen we recepten en tips over gezonde voeding en geven we informatie over boodschappen doen en bewaren van voedsel. Ook geven we een weekmenu door. We doen dit in samenwerking met onze ervaringsdeskundigen. We hebben nu zo’n 45 deelnemers.

Iedereen is welkom in beide groepsapps! Je kunt iemand aanmelden bij Els 06-10368298 of bij Ankie 06-51311666 of op gezondnoord@doras.nl
We blijven posten op Facebook. Aantal volgers: 203

Ganzebordjefit!

Ingrid Sijmons heeft het idee om online Ganzebordjefit te spelen.

Zodra het mag van Mark Rutte gaan we het spel spelen op zaterdagmorgen 10 uur in het Noorderpark met 4 deelnemers. Het parcours wordt met A-4tjes op het gras uitgelegd. Het idee is dat mensen zich kunnen melden om online in 4 teams mee te doen. Uiteraard gaan we dit eerst een keer testen voordat het life gaat! wordt vervolgd...

Hacking Corona Health - Gezond Noord aan Boord

Van 16 tot 31 maart vond de Dutch Hacking Health plaats. Petra Doets, innovatiemanager van de Sociale Maatschap, heeft hier het kernteam Hack Corona Team#24 gevormd. Zonder elkaar fysiek te ontmoeten, hebben zij een alternatief bedacht voor alle groepsactiviteiten die door de Coronacrisis zijn weggevallen. Dit om te voorkomen dat de kwetsbare groep van Gezond Noord terugvalt in oude gewoontes. Dit alternatief bestaat uit een set actiekaartjes. De kaartjes zijn verdeeld in onderwerpen die te maken hebben met welzijn, gebaseerd op het Leefstijl Roer:

Voeding Beweging Sociaal
Zingeving Ontspanning Slaap

We hebben zelf de volgende kaartjes toegevoegd:

• Blanco kaartjes, met suggesties van de deelnemers zelf of door hun coaches.

• Bonus kaartjes als beloning voor deelname aan de activiteiten.

De deelnemers kunnen de kaartjes op een weekkalender plaatsen en hun persoonlijke activiteiten kiezen. Ze kunnen worden gedeeld met anderen! Dit kan door een foto te sturen, of door ze bij elkaar in de brievenbus te gooien. Zo kunnen ze gebruikt worden om elkaar uit te dagen en aan te moedigen.

We zitten we nog in de testfase. Er zijn nu setjes met 30 kaartjes. Vóór de paasdagen hebben we 50 van deze setjes verspreid onder diverse bewoners in Amsterdam-Noord. Komende week nemen we contact met hen op, en kijken of we de kaartjes aanpassen of nieuwe maken.

Met deze creatieve oplossing - Gezond Noord aan Boord - streven we ernaar dat een zo groot mogelijke groep kwetsbare mensen ook in deze tijden mentaal en fysiek gezond blijft.

Els ging met de kaartjes van Gezond Noord aan Boord op bezoek bij Martha, een 76 jarige dame van Surinaamse afkomst die doof is en een licht verstandelijke beperking heeft. Zij is destijds door de huisarts verwezen via welzijn op recept. Ze wilde me een dikke paasknuffel geven maar ik zei nee dat mag toch nog niet vanwege het virus. Oh ja "Die croma is nog niet weg, allemaal schuld van die stomme chinezen die slangen eten op de markt. Maar als we binnen knuffelen ziet toch niemand het???"

Wéér uitgelegd hoe het zit, ik probeer 1.5 meter afstand te houden en doe af en toe een stapje achteruit waarop zij een stapje vooruit doet... Gelukkig is de keukentafel vrij breed, want ze zat me blij op te wachten met een paasontbijtje. Eitjes gekookt, kopje thee, olijven en feta. Martha zit zelf nog aan twee boterhammen die ze dubbelvouwt en met een grote schaar doorknipt ipv doorsnijdt. Haar zus is recent overleden en af en toe is ze nog verdrietig maar twee seconden later ligt ze weer dubbel van het lachen om iets. Ze rukt de kaartjes uit mijn handen en spreidt ze uit op de keukentafel tussen de eierdopjes en kopjes thee. Ze bekijkt ze zeer zorgvuldig, ik vraag me af wat ze lezen kan maar als ik haar vraag om een favoriet kaartje pakt ze meteen het bonuskaartje Els Bellen. Verder pakt ze de groente en fruitkaartjes eruit, haalt ze komkommer uit de koelkast en begint ze me een sinaasappel en mandarijntjes te geven. Ze eet wel een mandarijntje maar alleen voor het sap meldt ze, ze spuugt elk partje weer uit. Dan pakt ze verdere kaartjes die ze wil gebruiken, opruimen voor het slapen gaan en een boek lezen. Ik vraag of ze boeken leest en ze zegt dat ze jaren geleden een boek van haar dochter heeft gekregen en daar steeds in leest, het is een erg spannend boek. Ze holt weg om het te gaan halen en komt terug met een beduimeld boek met als titel "Een erotische liefde".

Na wat aarzeling voeg ik haar toe aan de Beweeg Mee groepsapp en leg uit hoe het werkt. Ze vraagt welk kaartje ze mag pakken als ze verdrietig is en ik laat het haar zelf kiezen. Ze gaat voor bewegen en besluit dan om een beetje te gaan dansen

Een uur later ben ik bij iemand anders en belt ze al om te vertellen dat ze is gaan trimmen en ze voelt zich nu zo lekker. Twee uur later belt ze weer, er stond een filmpje in de app Beweeg Mee en ze is meteen naar buiten naar het park gerend om mee te doen; (het filmpje was in het park opgenomen).

Nu beweegt ze dus drie keer per dag en ze heeft vooral het idee dat ze dit met ons samen doet. Ze belt nu ook elke dag dus dat moeten we weer een beetje gaan afbouwen maar ze is blij, koestert de kaartjes en haar hoofd barst niet meer van het verdriet.

In de bijgaande link staan nog 2 verhalen van mensen die Els heeft bezocht met de kaartjes van Noord aan Boord.

http://gezond-noord.nl/brief-van-els

 

Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Klik HIER om u af te melden van deze nieuwsbrief.