Nieuwsbrief Gezond Noord

maart 2021

Het lijkt alweer zo ver weg, maar half februari was het in Amsterdam echt winter! Heel veel mensen genoten van sneeuw- en ijspret, even “weg” schaatsen van alle corona-ellende.
Voor veel Noorderlingen was het geen feest, maar een ramp. Ze durfden niet naar buiten omdat ze bang waren om te vallen. Ze voelden zich hierdoor nog meer beperkt in hun dagelijks leven. Gelukkig was de winter net zo snel weer voorbij als dat hij was gekomen en rolden we zo de lente in!
Hopelijk komen er meer mogelijkheden om buiten te sporten met elkaar.
Gezond Noord snakt daar zeker naar, maar in de tussentijd hebben wij ook ingezien dat we online activiteiten moeten aanbieden. Niet echt onze core business maar nood breekt wet en gelukkig kunnen wij op deze wijze tóch een aantal noorderlingen bereiken. Gelukkig komt er ook steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl, juist in moeilijke tijden zoals tijdens deze coronacrisis. Wij bouwen gestaag verder aan een stevig fundament voor Gezond Noord.


De Health Battle: doen wat wél kan!

In november 2020 zijn we, vanuit Gezond Noord, gestart met een Health Battle: het programma waar mensen in teams een speelse competitie aangaan om zoveel mogelijk gezondheidswinst te behalen.
Het team dat de meeste punten vergaart, wordt winnaar van de Battle. De punten verdient het team met bewegen, workshops en, als dat het doel is, kilo’s afvallen en centimeters buikomvang verliezen.

We kregen via de huisartsen veel aanmeldingen binnen: in eerste instantie waren dit aanmeldingen voor de GLI: de gecombineerde leefstijlinterventie, die sinds 2 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Maar de meeste mensen hebben méér nodig dan de GLI of eerst een ander traject en daarom deze Battle. Zodat deelnemers met elkaar kunnen gaan bewegen en elkaar daarin stimuleren.
Rond de 50 deelnemers stonden in november 2020 enthousiast aan de startlijn.

Natuurlijk was er die realiteit. Corona zette een streep door de rekening bij diverse onderdelen. We konden geen groepslessen organiseren, geen workshops en geen teambijeenkomsten. Een uitdaging dus: voor zowel de deelnemers als de organisatie. Wat was wél mogelijk?

Er kon gelukkig wel gewandeld worden. En.. juist wandelen is een ontzettend goede manier om rustig aan de gezondheid te werken. Lekker buiten in beweging. De hartslag gaat lekker omhoog, je benen komen in een gezond ritme, je geest komt tot rust en je kunt tegelijkertijd toch met elkaar praten. Wandelen dus.

En dát hebben de deelnemers gedaan! Er werd wat afgewandeld: veel deelnemers ontdekten de kracht van het wandelen. De deelnemers konden een stappenteller ontvangen, en velen voelden dat ook als een stimulans om er dagelijks op uit te gaan. Boodschappen werden wandelend gedaan, voor bezoekjes aan familie en vrienden werd de auto thuisgelaten en de benenwagen gebruikt. En voor alle inspanning ontvingen ze punten voor hun team.
De teamcaptains coachten de deelnemers: elke week (en geregeld vaker) belden ze de deelnemers met de vraag hoe het die week gegaan was en wat de plannen waren voor de komende week. De teamcaptains werden op hun beurt gecoacht door de organisatie, ZoSterk.

De meeste deelnemers hadden als doel om af te vallen en fitter te worden, enkelen wilden stoppen met roken. Ook daarvoor kon men punten halen: alle stappen op weg naar een persoonlijk gezondheidsdoel werden beloond. Workshops zoals de Supermarktsafari, Omgaan met Stress, Stoppen met Roken, Niet Vullen maar Voeden of Mindfulness, waren onderdeel van de Battle. Iedereen kon naar keuze deelnemen en punten behalen.
Natuurlijk was het een andere Health Battle dan we gewend waren: het teamgevoel was minder, de gezelligheid van de gezamenlijke bijeenkomsten ontbrak en de massale wandelingen en zaaltrainingen waren helaas niet mogelijk.


Tóch zagen we hele verrassende positieve effecten:

  • De teamcaptains pakten hun verantwoordelijkheid geweldig op. De coaching door ervaringsdeskundigen ging super: het begrip en geduld door mensen die het zelf meegemaakt hadden werd heel positief ervaren. Hulde dan ook aan die captains!!
  • De deelnemers zagen dat met het laagdrempelige wandelen toch heel veel kon worden bereikt. Geregeld een stevige wandeling, gecombineerd met gezondere keuzes (geen dieet) leverde voor sommige deelnemers een gewichtsverlies op van zo’n 10 procent.
  • De deelnemers namen het heft zelf in handen: door de coaching en het gevoel ergens bij te horen kwam men met eigen initiatieven wat ze konden doen om resultaat te behalen. Het was mooi om te zien dat er heel veel wijsheid bij de deelnemers zelf zit: ze coachten elkaar via een appgroep en deelden interessante informatie over gezond leven.
  • Deelnemers meldden dat ze veel meer zijn gaan wandelen en de meesten vonden dat steeds fijner om te doen.
  • Lekkerder in hun vel werd vaak genoemd,
  • Minder pijn bij het wandelen,
  • Meer uithoudingsvermogen, en vooral:
  • Ze vonden het leuk om mee te doen!
  • Na 15 weken is in totaal 71 kilo afgevallen
  • En zijn er 84 centimeters aan buikomvang verdwenen.


En wie heeft de Health Battle 20/21 gewonnen?

Met overtuiging was dat het team van Graciella en Norine: De Gewichtige Dames.
Zij hebben het super gedaan! Aangevoerd door het enthousiaste tweetal scoorden de dames veel bewegingspunten. Daarnaast blonken ze ook uit in creativiteit. Er werd via Zoom (dus online) samen gezond gekookt en er werden online bewegingslessen georganiseerd. Al met al zijn we reuzetrots op de teamcaptains, de deelnemers en het programma en de geslaagde samenwerkingen tussen Gezond Noord en ZoSterk.
Het heeft, ondanks de enorme uitdaging waar corona ons mee opzadelt, toch veel goeds en gezondheidswinst gebracht.


Ingrid Sijmons, ZoSterk
En… wij gaan door!

Deze week zijn we al begonnen met de werving voor de nieuwe Buurt-Health Battle: een Health Battle waar buurtteams met elkaar gaan battelen. Het plan is om in april van start te gaan met zo’n 50 deelnemers. Er kan gewerkt worden aan alles wat met gezond leven te maken heeft: vermindering van gewicht bij overgewicht, fitter worden, stoppen met roken, maar ook somberheid verminderen. De deelnemers maken een persoonlijk plan en werken daarnaar toe.
We hopen natuurlijk dat er langzaam maar zeker meer vrijheid zal komen en teambijeenkomsten mogelijk zullen zijn in de komende maanden. Maar, met deze Health Battle hebben we bewezen dat ook in corona’s somberste tijden, het mogelijk is om aan je gezondheid te werken.


Lees je mee?

- Huisvesting per 1 april bij Noord Huisartsen.
Per 1 april zijn we welkom op de huisartsenpraktijk van Noord Huisartsen waar we een kamer gaan delen met de fysiotherapie. Wij gaan daar op de dinsdagochtend weer ons vaste spreekuur (tijdens corona op afspraak !) houden tussen 10 en 12 uur.  We verheugen ons op een intensieve samenwerking met Noord Huisartsen.

- Voorlichting van Joris Dullaert van WeQuit voor onze vrijwilligers van de inloop Roken Enzo.
Joris heeft ons wijze lessen geleerd over hoe om te gaan met rokers. Wat moet je vooral wél en vooral niet zeggen. Hij gaf ons belangrijke tips met name ook voor de gastheer en gastvrouw die bij onze inloop Roken Enzo op de maandagmiddag in de Verbroederij zijn.

- Online Supermarkt Safari Ankie en Janine



Zoals hierboven geschreven, ook Gezond Noord moet online workshops geven. De première is de Supermarktsafari waarin deelnemers worden geïnformeerd over de verleidingen in de supermarkt, hoe maak je gezonde keuzes, wat geeft de Schijf van vijf aan en hoe lees je het etiket. Daarna gaan we “boodschappen doen” en krijgen de deelnemers de keuze tussen twee producten waarvan zij kunnen aangeven met hun duim naar boven of naar beneden welk product gezonder is. Het was spannend en niet alles liep helemaal soepel. Zowel voor de deelnemers als Ankie was het wennen om op deze manier met elkaar in verbinding te staan. Daarna heeft Ankie ook twee safari’s aan de Steunvrouwen van Doras gegeven.

-  Ankie heeft het pilot-buurtteam geïnformeerd over de activiteiten van Gezond Noord. Wat is een buurtteam en hoe verhoudt dat zich met Gezond Noord?
Op 1 april 2021 starten er in heel Amsterdam buurtteams, dus ook op verschillende plekken in Amsterdam Noord. Stichting Doras wordt dan onderdeel van Buurtteam Amsterdam.
Het buurtteam is er voor iedereen die (tijdelijk) extra hulp kan gebruiken, net zoals dat nu is/was op de verschillende locaties van Doras.

Wat betekent dit voor Gezond Noord?
Op dit moment zal Gezond Noord geen onderdeel vormen van het Buurtteam Amsterdam.
We vinden het natuurlijk wel héél belangrijk dat het werken naar of aan een gezonde leefstijl de volledige aandacht krijgt in de buurtteams, zowel wat betreft de buurtteammedewerkers als de bewoners van Noord die zij gaan spreken.
Gezond Noord vindt het heel belangrijk dat er in elk buurtteam een medewerker is die de Gezonde Leefstijl onder de aandacht brengt en houdt. Dat is de reden dat we alvast actie hebben ondernomen om aan collega's die in de buurtteams gaan werken te vragen wie er interesse heeft om de gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen en te houden. Inmiddels zijn we in gesprek met een aantal geïnteresseerden. We hopen hiermee samen een goede bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van de bewoners van Amsterdam Noord.

Voor meer informatie over Buurtteam Amsterdam:

-  Kennismaking Christ Worship Center (CWC) kerk voor een eventuele samenwerking
Deze kleine kerkgenootschap met 20 leden is al 10 jaar gevestigd op het industrieterrein van de Buiksloterham. Van de buitenkant geeft het niet de indruk van een kerk, maar binnen is o.a. een grote zaal waar kerkdiensten worden gehouden. Boven zijn ook nog twee ruimten en een professionele keuken. De leiders van deze kerk hebben als doelstelling om zich maatschappelijk te verbinden met de Van Der Pekbuurt. We hebben gesproken over de mogelijkheid om hun ruimten te gebruiken voor activiteiten van Gezond Noord.

- Artikel in Trouw! Simone (64) ging van 134 kilo naar 84 kilo. ‘Ik was verslaafd aan chips. Als ik die nu zie, krijg ik rillingen’
Je leest hier het hele artikel.