Nieuwsbrief Gezond Noord

Maart 2022

Wij zijn inmiddels gestart met ons “nieuwe” team van Gezond Noord dat wij met trots aan u presenteren! We zijn uitgebreid met maar liefst VIER collega's. Een hartelijk welkom aan Ingrid, Jago, Jonathan en Peter! Zij zijn vanuit Gezond Noord onderdeel van de buurtteam en versterken de teams met hun gezonde leefstijl “blik”! Met elkaar gaan we toewerken naar een Gezond Noord!!

Kennismaken met onze nieuwe collega's



Jonathan Busscher

Ik ben welzijnswerker/ vrijwilligersbegeleider en actief binnen het buurtteam Vogelbuurt. Ik geloof erg in de verbinding die kan ontstaan binnen groepen. Daarom wil ik graag groepen opzetten rondom onder andere verhalen en zingeving. Klop ook zelf bij me aan met je mooie idee.
Daarnaast zal ik ondersteunend aan het buurtteam mensen begeleiden bij alles wat bijdraagt aan hun gezondheid. Als laatste en ook zeker niet te vergeten mag ik het begeleiden van de mooie vrijwilligers die Gezond Noord kent op me nemen.

Jonathan: 06 83705530 of j.busscher@ buurtteamamsterdamnoord.nl .

Jago Bunnik

Ik ga cliënten van buurtteam Nieuwendam ondersteunen bij het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid. Ik ben 56 jaar en woon samen met mijn geweldige vrouw en dochter van 18 jaar in Nieuw Sloten. Van daar fiets ik naar waar ik moet zijn. Genieten doe ik o.a. van prettig en open persoonlijk contact, sporten, muziek, gitaar, dansen en goeie grappen (de mijne zijn helaas meestal niet zo leuk…).

Ik was fysiotherapeut, groepsleider van MLK jongeren en kinderen, ICT testprofessional en manager en verdiepte mij in haptonomie, psychologie, oosterse wijsheden, mindfulness en compassie.

De laatste jaren gaf ik als mindful trainer bij USC Amsterdam fitness(groeps)trainingen, o.a. HIIT en Bootcamp met een grote bewustwordingscomponent. Voor mijn eigen praktijkje ontwikkelde ik een valpreventie en functionele training en coachte naar meer kwaliteit van leven. Mijn eerste werkmaanden waren al erg inspirerend. Op een fijne en zinvolle samenwerking!

Jago: 06 83561797 of j.bunnik@ buurtteamamsterdamnoord.nl .

Peter Kraak


Ik ben Peter Kraak – welzijnswerker, buurtverbinder en netwerkcoach - van Gezond Noord in Tuindorp/Oostzaan en Molenwijk. Ik ben 58 jaar, woon in Amsterdam Oost samen met mijn lieve vriendin Maaike. Vroeger was ik een fanatieke voetballer en tegenwoordig wandel en fiets ik veel in en om Amsterdam. Tegenwoordig loop ik hard en loop af en toe een halve marathon. Ik heb o.a. werkervaring opgedaan in het welzijnswerk bij Streetcorner Work en bij de Volksbond als woonbegeleider.
Ik ben blij dat ik bij Gezond Noord mag werken aan dat waar mijn hart ligt n.l. het verbinden van mensen in de wijk. Als vertegenwoordiger van de sociale basis en Gezond Noord in het buurtteam werk ik veel en graag outreachend (de wijk in) en waar mogelijk preventief. Ik ben veel in de wijk, ben nabij, leg contacten en wil zichtbaar en vindbaar zijn voor de bewoners. Bel 06 13546823 of mail mij p.kraak@ buurtteamamsterdamnoord.nl en ik kom naar je toe voor een goed gesprek.
Mijn opdracht zie ik breed: zoveel mogelijk veelal kwetsbare Noord-Amsterdammers opzoeken en bereiken om naar hen te luisteren en ze te leren kennen. Mocht iemand ergens hulp of ondersteuning bij nodig hebben dan doe ik mijn best doen om samen met deze Noord-Amsterdammer, zijn (of haar!) familie, vrienden en buren die hulp te regelen. Nadrukkelijk stimuleer ik de eigen kracht van de Noord-Amsterdammers en ondersteun ik hen bij het voeren van de eigen regie op zoek naar oplossing(en). Hoe dan ook... het einddoel is altijd dat:de Noord-Amsterdammer de hulp of ondersteuning krijgt die hij of zij verdient.
Mocht de Noord-Amsterdammer open staan voor een verandering in zijn leven waardoor hij gezonder, veerkrachtiger, gelukkiger, blijer en sterker zal worden dan ga ik samen met hem op zoek naar laagdrempelige en gezonde activiteiten die bij hem past. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk doen, kunst, cultuur, meer bewegen, gezonder eten maar ook de natuur in en nog veel meer. Ik nodig iedere Noord-Amsterdammer uit om zelf ook met ideeën voor activiteiten in de wijk bij mij aan te kloppen.
Kwaliteit van leven en welzijn staan bij mij op nr 1 naast gelukkig zijn, vrolijkheid, tevredenheid en een groot vertrouwen in het leven. Samen enthousiast activiteiten doen, samen momenten delen, bezig zijn en plezier maken zal altijd een gezond effect hebben op ieder mens.

Ingrid Sijmons


Ik zal me eerst even voorstellen: Ik ben 63 jaar jong, ben moeder van 2 prachtige (tweeling-) dochters en heb een lieve poes, Saar. Ik ben eigenlijk grafisch vormgever, waar ik met veel plezier van kon leven. 10 jaar geleden werd het steeds moeilijker om grafisch werk te vinden en behouden en ik besloot van dat feit een kans te maken. Mijn passie was altijd iets met mensen te gaan doen, per slot ben ik ooit begonnen met een studie psychologie.
Omdat ik altijd met sport en gezondheid bezig ben geweest - op dat moment gaf ik atletiektraining aan kinderen in de Bijlmer - besloot ik een opleiding te gaan doen. Ik wilde niet te lang meer studeren (ik ben natuurlijk niet meer zo piep) en ik werd gewichtsconsulent. Ik leerde veel over voeding, bewegen en coachen. Daarmee aan de slag dus. Het leukst vond ik iets met groepen doen: de dynamiek die daar ontstaat kan heel helpend zijn. Na een tijdje is daar de Health Battle uit ontstaan, waarover je meer kunt lezen in deze nieuwsbrief.
En nu mag ik dus - in de mooiste baan van de wereld - voor Gezond Noord mensen in de Banne stimuleren gezonde(re) keuzes te maken. Dat is best nog een uitdaging, in deze wijk kunnen we grote stappen zetten.
Vorige week ben ik op bezoek geweest bij de wandelgroep van Geertje op de dinsdagmorgen. Elke week op dinsdag om half 11 komen mensen samen bij het Huis van de Wijk De Banne die een stevige wandeling gaan maken. Er wordt op twee snelheden gewandeld, voor elk wat wils dus.
De sfeer is prettig en het is weer zo mooi om te zien dat er zoveel vrijwilligers klaarstaan om anderen te helpen fitter te worden.
Dat ondervond ik ook bij de training van Sherida, ook in het Huis van de Wijk. Een flinke groep vrouwen traint zich twee keer per week in het zweet onder haar enthousiaste en swingende aanvoering. Lieve mensen die hun vrije tijd geven om deelnemers de weg te wijzen en iets te vertellen over alles wat er in het Huis van de Wijk gebeurt. Hier word ik nou warm van!

Ingrid: 06 1030460 of i.symons@ buurtteamamsterdamnoord.nl .

Stoppen met roken: doorlopende groepstraining

Half januari is de doorlopende groepstraining Stoppen met roken gestart. Het is een pilot en dat betekent dat er ook wordt gekeken naar de resultaten. De training is o.l.v. een onderzoeker van Amsterdam UMC en drie psychologen van Wequit.

De training bestaat uit één of meer individuele intakes en een zich herhalende serie van 11 themabijeenkomsten voor de duur van 22 weken. Je kunt ieder moment instappen in de groep. Hierdoor zal niet iedereen in dezelfde fase van het stopproces zitten. Deze aanpak biedt kansen om van elkaar te leren; de een is al gestopt, de ander is nog aan het voorbereiden en weer anderen hebben misschien een terugval.

In wat voor fase je ook zit, de thema’s van de bijeenkomsten zijn altijd belangrijk en nuttig. Als iemand is teruggevallen, is het bijvoorbeeld zinnig om nog eens naar ‘de balans’ te kijken. Als je opziet tegen de ontwenningsverschijnselen kun je leren van deelnemers die al wat langer gestopt zijn. Naast stoppen met roken wordt aandacht besteed aan een gezonde leefstijl.

De trainingen/bijeenkomsten duren 1½ uur per week. Afhankelijk van het wekelijkse thema worden er buurtprofessionals of ervaringsdeskundigen uitgenodigd die informatie delen.
In iedere bijeenkomst wordt het CO (koolmonoxide) gehalte gemeten en worden vragen gesteld over motivatie, vertrouwen en de mate van zin in roken. Dit houden deelnemers bij in hun persoonlijke werkboek. Iedere bijeenkomst wordt afgesloten met een visualisatie, passend bij het thema van die training.

Aanmelden kan via gezondnoord@doras.nl , voor informatie Els Annegarn 06 1036 8298.

Workshop gezonde Ramadan

Begin april start de ramadan. Gezond Noord heeft een workshop Gezonde Ramadan samengesteld in samenwerking met onze oud stagiaire Nada Bouzhouden. Waar en hoe kan je binnen de traditie van de ramadan gezondere keuzes maken? Denk dan aan voldoende vezels, zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt in de uren dat je mag eten en drinken en voed je lichaam i.p.v. het te vullen. Het idee is om de verbinding te zoeken met de Gezondheidsambassadeurs in Noord die veelal moslim zijn. De workshop duurt ongeveer 1 tot 1.5 uur.

Voor meer informatie bel of mail Ankie op 06 5131 1666 of mail a.frehe@doras.nl .

Gezond Noord in de media

Boostercampagne

Voor iedere Noorderling die problemen had met het regelen van een boosterprik stonden wij in de wintermaanden klaar om te helpen. Met name de wat ouderen werden veelal door huisartsen en POH'ers aangemeld omdat ze geen internet of DigiD hadden of omdat het telefonisch niet lukte. Helaas bleek half december dat de locatie Buikslotermeerplein al tot eind januari vol zat en moesten onze kwetsbare ouderen naar Purmerend of Hilversum. Of een maand wachten met veel kans op een besmetting. Uiteindelijk hebben we met wat kunst en vliegwerk iedereen kunnen helpen met een afspraak in de buurt.

Kerstpakketten

Winclove Probiotics maakte het mogelijk om een honderdtal Noorderlingen te verrassen met een kerstgeschenk. Wij mochten hen verblijden met een fietstas vol lekkers. Wat een heerlijke kerstgedachte in die donkere en moeilijke kerstdagen in de lockdown!

Afscheid van drie vrijwilligers

Eind januari 2022 hebben wij afscheid genomen van drie vrijwilligers van Gezond Noord! Van Karin die sinds juni 2021 een half uurtje ontspanning gaf in de Tolhuistuin en later in Huis van de Wijk de Meeuw. We weten dat veel Noorderlingen hier blij en ontspannen van werden. Karen gaat zich richten op haar eigen bedrijf de Yogazaak. Gelukkig verdwijnt ze niet uit beeld! In de zomermaanden gaat ze Karma Yoga geven op de zondagochtend in het Noorderpark.
Later op de dag hadden we het afscheid van Mirjam en Felix die zich ruim een jaar met hart en ziel hebben ingezet als begeleiders van ons inloopcafe Roken Enzo! in de Verbroederij. Zij spraken vanuit hun eigen ervaring met bewoners die gestopt waren of wilden stoppen met roken. Zij weten hoe moeilijk stoppen met roken is. Het was voor hen bijzonder om dit te begeleiden. We betreuren het dat ze stoppen maar begrijpen dat het tijd is voor nieuwe uitdagingen. Wij hebben inmiddels weer een paar nieuwe zeer betrokken vrijwilligers/begeleiders.
Vanaf nu onze inloop elke maandagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur op Hagedoornplein 1C.
Heel veel dank aan Karin, Mirjam en Felix!

Jubilaris in het zonnetje gezet

Onlangs hebben we onze enthousiaste Astrid in het zonnetje gezet! Zij begeleidt al 5 jaar onze Zumba dansgroep. Een dansgroep voor iedereen die van gezelligheid houdt en verantwoord wil bewegen op muziek. Wil je ook meedoen, wees van harte welkom!!!

Gezond Zuid krijgt groen licht

Begin 2022 is bekend gemaakt dat er bij ons zusterorganisatie in zuid, PuurZuid ook gestart mag worden met Gezond Zuid. Een prachtige ontwikkeling en natuurlijk denken wij graag mee over de opzet van Gezond Zuid en helpen wij met Tips en Tops.

Health Battle

In 2013 begonnen we (Ingrid Sijmons en Willem Fohr) in de Bijlmer met volwassen hardloopgroepen en programma’s voor mensen om wat gewicht kwijt te raken. Groepsprogramma’s kunnen echter als nadeel hebben dat mensen voortijdig stoppen en dat beïnvloedt de rest negatief.

Zelf dol op spelletjes hebben wij toen de Health Battle ontwikkeld. Een programma waarbij mensen in teams een speelse competitie aangaan voor de meeste gezondheidswinst. En dát werkte! In de 10 Health Battles tot nu toe waren de deelnemers zeer betrokken en vrijwel altijd aanwezig! Er ontstaat een ‘swung’: veel plezier en verbinding, heerlijk om mee te maken.

Helaas was de financiering een ramp. De helft van de tijd waren we bezig om geld te krijgen en liepen we tegen gesloten deuren of bureaucratische regels aan. Heel frustrerend.

Vanuit het leefstijlnetwerk leerde ik Els Annegarn kennen. Els was enthousiast en wilde de Health Battle ook wel in Noord. Dat gebeurde: de laatste 3 jaar hebben we 3 Health Battles in Noord gedraaid en ondanks corona, toch succesvol.

Vanaf deze maand heb ik de mooie kans om de Health Battle vanuit een baan bij Gezond Noord op te zetten. We zijn mooie plannen aan het maken om in 4 wijken: Tuindorp/Molenwijk, Banne, Oud Noord en Nieuwendam teams te maken. Heel Noord wordt er dus bij betrokken.

Ik heb daar reuze zin in!

Op dit moment ben ik vooral bezig met het plannen en kennis maken in de buurt(en). We willen natuurlijk zoveel mogelijk aansluiten bij dat wat er al is.

Wel zie ik dat in Noord heel veel activiteiten overdag plaatsvinden, terwijl er ook veel mensen zijn die overdag werken en niet veel geld te besteden hebben. Mijn missie is ook voor iedereen wat te gaan betekenen, ik wil dus in de avonden en in het weekend mogelijkheden creëren of zorgen dat mensen de weg kunnen vinden naar bestaand aanbod.

Zie hier een leuk artikel over de Health Battle in Wij Samen.

Uitje met inloopgroep Roken Enzo

Met de groep Roken en Zo hadden we een prachtig groepsuitje. De vaste deelnemers zijn allemaal gestopt met roken, dus met deze toppers zijn we op de hoge Adamtoren gegaan. Janine Drewes en Els Annegarn durfden zowaar op de schommel! Spannend was het wel!

Nieuwe activiteiten

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Wil jij je uitschrijven van de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl .