Nieuwsbrief Gezond Noord

Najaar 2022

Bezoek van longarts & anti-rook activiste
Wanda de Kanter

Op 29 juni en 19 oktober jongstleden liep longarts en anti-rook activiste Wanda de Kanter mee met Els Annegarn van Gezond Noord. De twee hebben elkaar ontmoet toen ze allebei bij Jeroen Pauw in het televisieprogramma ‘Scheefgroei’ zaten. De Kanter zet zich al jaren in om het roken terug te dringen. Zij wilde graag van dichtbij meemaken hoe onze welzijnsorganisatie mensen bereikt die met andere interventieprogramma's niet altijd goed bereikt worden, en was enthousiast:

“Gezond Noord stelt de mensen zelf centraal en werkt samen met buurtteams en de eerstelijnszorg. De mensen kunnen zelf kiezen waar ze beginnen. Begin je in een bewegingsgroep, of bij stoppen met roken, of wil je bijvoorbeeld praten over eenzaamheid en zingeving? Zo kun je alle problematiek vanuit verschillende invalshoeken benaderen. En heel belangrijk: het is gratis, laagdrempelig en iedereen is welkom. Projecten als deze moeten navolging krijgen!”

Lees het hele interview > Je moet gewoon beginnen (sharepoint.com)

Gezond Noord gaat uitbreiden:
verbindend talent gezocht!


De tijden veranderen en het sociaal domein ook. Welzijn wordt steeds belangrijker en het is zaak dat de sociale basis en de buurtteams (o.a. maatschappelijk werk en schuldhulpverlening) nauwer gaan samenwerken.

Met dit oogmerk mag Gezond Noord vijf nieuwe medewerkers aantrekken, die als ambassadeur binnen de buurtteams van Amsterdam-Noord deze brug kunnen helpen slaan.

Wij zoeken dus vijf nieuwe collega's!
Ben of ken jij ook die verbinder, die de waarde en potentie ziet in alle mensen, die kansen ziet en dit weet te vertalen naar collectieve activiteiten? Geloof je in de kracht van positieve gezondheid en weet je zo mensen letterlijk én figuurlijk op het spoor van bewegen te zetten? Begrijp je de kracht van de groep, weet je die in te zetten en onze vele vrijwilligers te (ver)binden in de communities die binnen Gezond Noord ontstaan?

Reageer dan alsjeblieft, of stuur deze vacature door! Onze dank is groot.
Lees hier de hele vacature

Nieuwe collega: Hanane Ghannam Begdouri

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van onze collega Jonathan Busscher. Hij woont in Brabant en de reisafstand bleek te groot, waardoor hij zelf heeft besloten om te stoppen bij Gezond Noord. Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe werkkring!
Sinds 1 oktober is zijn plaats bij Gezond Noord - Buurtteam Vogelbuurt ingenomen door Hanane Ghannam Begdouri. Hanane is met haar achtergrond in het culturele werk, haar levenservaring en meertaligheid een aanwinst voor het team. Zij stelt zich bij deze voor:

'Ik ben sociaal werker en ervaringsdeskundige. Naast mijn gewone werk voor Gezond Noord bied ik ook begeleiding en ondersteuning aan anderstaligen op het gebied van gezonde leefstijl. Mijn passie is altijd geweest om mensen vanuit hun eigen kracht te motiveren om betere keuzes te maken en zo hun doelen te helpen realiseren. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij jou past, waar je bevlogenheid bij voelt, werk dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven. Dat is precies wat ik bij Gezond Noord gevonden heb. Het is mooi om onderdeel te mogen zijn van een team dat hard werkt om een glimlach op het gezicht van een medemens te toveren.'

Health Battle van start met 57 deelnemers

We zijn weer gestart! De 10e editie van de Health Battle alweer, nu met 57 deelnemers door heel Amsterdam-Noord. De Battle'ers gaan tot eind januari in teamverband zoveel mogelijk gezondheidswinst proberen te behalen: twee tot drie keer per week bewegen en workshops volgen om zich meer bewust te worden van hun voedingspatroon, te stoppen met roken en anders om te gaan met stress. En dat alles in de vorm van een speelse competitie. De lol spat er weer vanaf!

Met dank aan fotograaf Huub Zeeman. N.B.: Niet alle deelnemers staan op de foto.

Groot team naar Dam-tot-Damloop

Gezond Noord heeft half september weer deelgenomen aan de Dam tot Damloop (10 Engelse mijl). Van te voren is in wisselende formaties flink getraind.

Het team bestond uit een bijzonder netwerk, waaronder huisartsen, managers, vluchtelingen, vrijwilligers, buurtteammedewerkers, welzijnswerkers, psychologen, onderzoeker VUMC, beweegcoaches, POH'ers én buurtbewoners. Ook een afvaardiging van Gezond Zuid was van de partij. In totaal liepen er veertig mensen mee. Het was heel bijzonder om met zo'n grote groep mee te doen aan deze wedstrijd, samen met 35.000 andere hardloopfans. Het was regenachtig en koud maar dat mocht de pret niet drukken. Dankzij opvallende paarse shirtjes waren de leden van team Gezond Noord-Gezond Zuid goed herkenbaar.
Els Annegarn, welzijnswerker bij Gezond Noord: “Het samen trainen en lopen heeft voor mooie verbindingen binnen Zorg en Welzijn gezorgd.”

Gouden Mannen in beweging

‘Gouden Mannen’ is een project voor mannen met een migratieachtergrond, dat net als Gezond Noord is gebaseerd op positieve gezondheid.

Op een woensdag in september kwamen de Gouden Mannen onder leiding van Branko van Broekhuizen, buurtwerker en betrokken bij het project, bij ons op bezoek. De mannen gingen bewegen met Jago Bunnik, mindful welzijnswerker van Gezond Noord.

Bij het tafeltennissen en volleyballen in de buitenlucht werd men lekker fanatiek. Totdat er een keiharde regenbui kwam en de groep gezellig kwam schuilen en weer opwarmen met warme chocolademelk op het Hagedoornplein. Een mooie verbinding tussen Gezond Noord en het project Gouden Mannen. Vijf van hen doen inmiddels mee met de Health Battle.

Ontmoeting tijdens Noord-Zuid Wandeling

Het is al traditie: onze Noord-Zuid Wandeling in de Week van de Ontmoeting (ook wel ‘Week tegen Eenzaamheid’). Op donderdag 6 oktober zijn we met een groep van zestig bewoners van het Hagedoornplein in Amsterdam-Noord naar de Lekstraat in Zuid gelopen: een wandeling van 8 kilometer, met halverwege een pauze en een gezamenlijke maaltijd tot besluit.

Deelneemster Ria, met rollator: “Wat is dit ontzettend gezellig en wat is Amsterdam mooi.... Ik was al dertig jaar niet meer aan de overkant geweest.”

Partnerorganisatie Dance Connects verzorgde de warming-up en er was een fotoshoot op het binnenplein van het Scheepvaartmuseum. De route voerde onder andere over het Marineterrein en langs de Amstel. Onderweg hield Els Annegarn nog een tram tegen!
Bij aankomst bij eetgelegenheid Buurzaam in de Rivierenbuurt kregen we een warm welkom van Wouter Plaatsman, buurtteamwerker bij PuurZuid. Hij serveerde een heerlijke warme maaltijd.

Senioren (70+) leven op van GOEK-nieuwe stijl


In de zomermaanden verzorgden Janine Drewes en Klazien Kruisheer, welzijnswerkers bij Gezond Noord, in Buurtkamer de Heliotroop een Gezond Op Eigen Kracht-cursus speciaal voor senioren.

GOEK Sr is een nieuwe combinatie van valpreventie, voorlichting over gezonde leefstijl en het delen van levensverhalen. Op 4 oktober werd de cursus afgesloten met een feestelijke presentatie van de boekjes die de tien zeventigplussers over hun leven hadden gemaakt.

Resultaten? Bloeddruk stabiel door betere voeding, minder duizelig door minder medicatie, thuis geen vloerkleedjes meer waar je over kan vallen, meer rechtop lopen, fitter, weerbaarder - en contact met anderen die je écht hebt leren kennen. Ook ontvouwden zich onvermoede talenten: kook- en zangkunsten, een prachtig levensverhaal in tekeningen. Met dank aan Corrie Leenhouts, fysiotherapeut, en collega's Ankie Frehe, Marja Beekman en Pyrrha Singerling, die allemaal onderdelen verzorgden.

Een deelneemster: “Vóór deze groep had ik geen vriendinnen, nu wel!”

Janine: “Het was een voorrecht om deel te zijn van deze groep ouderen. Wat een mooie groep, wat een bijzondere verhalen, wat een betrokkenheid naar elkaar en wat een humor!”
Nieuwsgierig geworden? Janine vertelt er graag meer over: 06 - 1311 8509

Mevrouw Maarsen en wandelmaatje Sylvia

Wandelmaatje Sylvia Ritzi komt al ruim een jaar wekelijks bij mevrouw Maarsen thuis om haar mee naar buiten te nemen voor een blokje om.

Als beweegcoach was ik (Geertje de Man) uitgenodigd om weer eens langs te komen om met z'n drieën te wandelen. Voorheen liep ik wekelijks met mevrouw. Voor mij was het dan ook heel fijn dat Sylvia dit contact kon overnemen, waardoor ik weer mijn handen vrij had om iemand anders te begeleiden.

Zonder wandelmaatje komt mevrouw niet meer buiten. Terwijl de beweging en de buitenlucht ontzettend goed voor haar zijn. “Met mij moet je heel veel geduld hebben”, zegt ze dan. Vroeger was mevrouw veel buiten en als een echte kampeerster trok ze er vaak samen met haar man met de caravan op uit. Haar man woont nu, na een valpartij, in verpleeghuis De Die.

“Je zal me wel een aansteller vinden", zegt mevrouw als ze heel voorzichtig over de stoep loopt. Ze is ontzettend angstig om te vallen. Niet gek, na wat haar man is overkomen. De stoepen in de buurt hebben meer weg van een hindernisparcours, wat ook niet uitnodigt om zelfstandig een blokje om te gaan. Sylvia spreekt haar tijdens onze wandeling moed in en helpt haar de weg te vinden met de minste hobbels.

Inmiddels zijn mevrouw Maarsen en Sylvia vriendinnen. Toen ik op bezoek was, zag ik wat Sylvia voor mevrouw betekent. Dat gaat veel verder dan een wandeling. Het is ook echt om iemand geven, er voor iemand zijn, luisteren, tips geven en het duwtje in de rug om nog een beetje terug te vinden van haar oude leventje. Want accepteren dat bij een leeftijd van 88 jaar ook hoort dat je lichaam ouder wordt, met alle mankementen van dien, dat is nog niet zo eenvoudig.

Intercultureel vrijwilligersuitje met Tuindorp Delicious

Gezond Noord is een community, bestaande uit betaalde krachten en een groep van ongeveer zeventig vrijwilligers. Niet zelden zijn dit oud-cliënten die zich als ervaringsdeskundige willen inzetten voor anderen. Ieder jaar organiseren we een uitje. Dit jaar gingen we op 30 augustus naar het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan, waar Tuindorp Delicious een veelzijdige kookworkshop had voorbereid.

Het werd een levendige middag met eten uit allerlei verschillende windstreken - Japan, Indonesië, Syrië en Nederland - bereid onder leiding van mensen daarvandaan. Tussendoor kon iedereen zich bovendien uitleven op het karaoke-podium, wat onvermoede talenten naar boven haalde! Ook werd het onderzoek naar de effecten van Gezond Noord van Janneke Harting (UVA), Caja Indy Groot (UVA) en Els Annegarn gepresenteerd. We hebben heerlijk samen eten bereid en gegeten, gezongen en bijgepraat.

Gezonde lunch voor Buurtteam Vogelbuurt

Om alvast een begin te maken met het dichter bij elkaar brengen van Gezond Noord en de buurtteams, gaan wij alle buurtteams langs.

Dinsdag 11 oktober was Buurtteam Vogelbuurt aan de beurt. De medewerkers waren uitgenodigd voor een gezonde lunch, klaargemaakt door voedingscoach Ankie Frehe en welzijnswerker Ingrid Sijmons van Gezond Noord. Bij binnenkomst kreeg iedereen een kopje soep en daarna kregen ze informatie over Gezond Noord. Er werden veel vragen gesteld door de buurtteamleden. Na afloop van deze geheel vegetarische lunch werden er veel complimenten uitgedeeld. Dat smaakt naar meer!

Nieuw aanbod

  • Beweeggroep in Nieuwendam - ook voor mensen met een loophulpmiddel
    Rustig wandelen en eenvoudige oefeningen voor iedereen. We wandelen langzaam, blijvenin de buurt en doen oefeningen op maat. Ook met een loophulpmiddel kunt u meedoen!

    Elke maandag van 11.00 - 12.00 uur
    Verzamelen in Huis van de Wijk Waterlandplein
    Maximaal 8 deelnemers

    Aanmelden
    Jago Bunnik, 06 8356 1797 | j.bunnik@ buurtteamamsterdamnoord.nl

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Wil jij je uitschrijven van de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl .