Nieuwsbrief Gezond Noord

Juli 2021

Het is zomer en we mogen gelukkig weer met groepen werken! Sinds mei hebben we de mogelijkheid om met meer mensen buiten te bewegen zodat ons aanbod weer uitgebreid is.
Kijk voor ons actuele aanbod op www.gezond-noord.nl .

Samen met andere organisaties komt er een groot aanbod in de zomer voor jong en oud onder de noemer 'ZomerZin'. Dit is gekoppeld aan Midzomer Mokum wat van start gaat in de 1e week van de zomervakantie regio Noord. Mede hierdoor hebben wij ontzettend veel zin in een heerlijke actieve zomer.

Leuk nieuwtjes!

Amsterdam Vitaal en Gezond

Wij zijn trots dat wij het logo mogen voeren van Amsterdam Vitaal en Gezond.

Gefeliciteerd Ankie!

Ankie is met vlag en wimpel geslaagd en is nu gediplomeerd Leefstijlcoach! We zijn ontzettend trots op haar!

Inloopcafé Roken Enzo

Verslag van onze deelneemster, Amsterdam Noord

Verslaving is het tegenovergestelde van verbinding.

Al vaak had de huisarts me aangespoord om het roken op te geven. Ik gaf haar gelijk, natuurlijk, zeker; ik raakte alleen in paniek als ik er alleen al aan dácht, en dan rende ik nog harder naar de winkel om sigaretten te gaan kopen... Op de een of andere manier zat ik in de val, waar ik me vreselijk voor schaamde, een vicieuze cirkel waar ik me eigenlijk steeds verder in opsloot.

Totdat de huisarts me een documentje stuurde waarin melding werd gemaakt van een laagdrempelige inloop voor (ex)rokers: ‘Roken Enzo’, iedere maandag van 16.30 tot 18.00 uur in de gezellige Verbroederij aan de Johan van Hasseltweg, naast de pont naar Oost.

Zodra ik daar binnen liep, viel er iets van me af. Hier kon ik me vrij uiten over die slechte gewoonte. Hier werd het me duidelijk dat ik niet de enige was die, als het zo uitkwam, in vreemd junkiegedrag verviel. Ja, hier waren mensen zoals ik: gewone, fijne mensen met een lastige verslaving, die er intussen wel in geslaagd waren daarmee om te gaan en daadwerkelijk te stoppen. Ik kwam helemaal opgebeurd thuis - het was zo’n bevrijding, vrijuit over dit probleem te kunnen praten!

Vanuit deze groep lotgenoten komt geen oordeel. Van de huisarts ook niet, geloof ik, en toch voel ik me bij haar op het spreekuur altijd gegeneerd. Hier niet. We kunnen om onszelf lachen en praten trouwens ook gewoon over andere dingen, constructieve dingen waar we mee bezig zijn. Er wordt geen druk uitgeoefend om te stoppen. Maar omdat ik dat eigenlijk heel graag wilde, vatte ik hier de moed. Ik denk doordat ik het oordeel dat ik over mezelf had - die schaamte over het verslaafd-zijn - in het gesprek met de anderen steeds meer kwijtraak. Ik weet nu dat blijvend stoppen mogelijk is, ook voor mij; en daarbij verbeeld ik me niet dat het makkelijk is of zou moeten zijn. Maar ook bij een terugval zou ik hier terecht kunnen, dat weet ik zeker. Je wordt gedragen door de groep.

Het inloopcafé, waar je zo vaak mag terugkomen als je wilt, biedt daarvoor alle ruimte. Gratis en zonder je aan te hoeven melden. Alle (ex)rokers die iets met hun verslaving willen zijn van harte welkom.

Gezond Noord korte video