Nieuwsbrief Gezond Noord

Voorjaar 2023

“Iedereen wil fitter worden en erbij horen”
Els Annegarn openingsspreker landelijke werkconferentie
Sport en Bewegen voor iedereen

Op 17 november 2022 organiseerden NOC*NSF, de Gelderse Sport Federatie en Alliantie Sporten en bewegen voor iedereen een grote werkconferentie in de Turkse moskee in Ede. Ook minister Conny Helder was bij deze conferentie. Els Annegarn, oprichtster van Gezond Noord, was gevraagd als keynote speaker.

"Iedereen moet een kans krijgen om te participeren in de samenleving. Wij richten ons niet op sporten maar op ‘kom gezellig meedoen’,” sprak Els het publiek toe. “Wij kijken daarna nog verder naar waar iemand goed in is en hoe we dat nog kunnen versterken.” Als tips gaf zij onder meer: “Sluit aan bij waar behoefte aan is in de wijk. Oprechte aandacht is de sleutel.”

Lees meer over haar bijdrage: Annegarn Welzijnswerker Gezond Noord van Doras - Sporten en Bewegen voor iedereen (maglr.com)

Team Gezond Noord met vijftien medewerkers 2023 inIn de vorige Nieuwsbrief deden we een oproep voor nieuwe medewerkers. Ziehier het resultaat: een sterk uitgebreid team met maar liefst vijf nieuwe collega's.

Rosanne Arnoldy, Sayonara van Brest, Eva Boon, Bente Overtoom en Sanne Borckink gaan respectievelijk in Buurtteam Volewijck, Vogelbuurt, Nieuwendam, de Banne en Tuindorp Oostzaan aan de slag. Ook zij gaan de veerkracht van de bewoners van Amsterdam-Noord helpen versterken langs de pijlers van Gezond Noord: van meer bewegen tot omgaan met stress en van gezonde voeding tot zingeving. Daarbij zullen zij veelal inzetten op groepswerk en een brugfunctie vervullen naar het Buurtteam in hun wijk.

Voor de Wijkaanpak Stoppen met Roken (SMR) in Oud-Noord zullen per 15 februari bovendien nog twee expert-medewerkers aan het team worden toegevoegd. Al met al een goed begin van 2023!

Warmtepakketten voor onze dierbare vrijwilligers

Eind 2022 mochten wij onze schare aan vrijwilligers verwennen met een eigen samengesteld (kerst)pakket. Vanwege de situatie rond de energieprijzen waardoor zovelen in de kou zitten hebben we ervoor gekozen er een 'warmtepakket’ van te maken.

Kerstmaaltijden van de Rotary
en de Health Battle


In de week voor Kerstmis mochten wij traditiegetrouw een groep bewoners uitnodigen voor de kerstmaaltijd van de Rotary in het Huis van de Wijk de Meeuw.

Het was een hele sensatie na twee stille jaren weer met een gezelschap van 100 man samen te eten. En zo zaten deelnemers van de loopgroep, de cursus Gezond Op Eigen Kracht voor senioren en de Health Battle op 20 december aan een feestelijk driegangendiner te midden van vele andere Noorderlingen. “Ik ben heel blij dat ik gekomen ben!” fluisterde een deelneemster die ver van hier geboren is en niet veel te besteden heeft. Dank aan de Rotary, die dit mogelijk maakt.

Op 21 december kon team Gezond Noord bovendien aanschuiven bij het kerstdiner van de Health Battle, klaargemaakt door de ruim 50 deelnemers van onze aanstekelijke competitie om de meeste gezondheidswinst. Er waren heerlijke gerechten uit alle windstreken. Carlos, een van de Gouden Mannen, luisterde het geheel op door a capella een aantal kerstliederen ten gehore te brengen.

Bij deze gelegenheid werd ook de tussenstand van de Health Battle bekendgemaakt. Het was op dat moment spannend met op nummer 1 Team Tuindorp Oostzaan/Molenwijk, op de voet gevolgd door eerdere koploper Team Nieuwendam. Hoe het afliep? Dat lees je verderop in deze nieuwsbrief.

Verbindende ‘Glow in the dark’ decemberwandeling


Op 28 december hebben we met een mooie groep van 25 wandelaars de Glow Noorderpark lichtjesroute gewandeld.Dit was een samenwerking van Stichting Noorderpark, Gezond Noord, De Gouden Mannen en Buurtkamer de Heliotroop. Wat een leuk idee, een paraplu versierd met lichtjes en dankzij de regen werden onze lichtjes extra weerkaatst door de regendruppels! Na afloop kreeg iedereen een heerlijke kop soep en kleine hapjes in Buurtkamer de Heliotroop. Volgend jaar weer!

Een uitspraak van een van de Gouden Mannen, die normaal altijd met formulieren binnenkomt en een vol hoofd met wat hij allemaal nog moet doen: “ Ik denk nu nergens aan, ik kan wel doorlopen tot Caïro."

Vrijwilliger in ons midden
Noes Cornelisse: “Bewegen heeft mijn leven veranderd!”

Noes Cornelisse was in 2013 net van plan haar eigen verhuurmakelaarskantoor op te zetten toen ze door een aanrijding een beperking opliep: hersenletsel. Dit zette haar leven radicaal op zijn kop, want ze kon opeens bijzonder weinig prikkels meer verdragen. Hierdoor raakte ze op den duur ook financieel in de problemen.

In 2019 werd ze actief als vrijwilliger bij Gezond Noord. Noes werd wandelmaatje van een blinde dame. Vervolgens kwam ze in contact met Life Goals, een organisatie die sport voor kwetsbare mensen toegankelijk maakt. Ze volgde een training tot sportbegeleider, ging kickboks lessen verzorgen in het Huis van de Wijk de Meeuw en vandaaruit ook in andere stadsdelen. Het was best zwaar, maar gaf ook veel energie.

Lang verhaal kort: ze haalde nog een Personal Trainer- en kickboksdiploma en een Pads certificaat, zette haar eigen bedrijf op - Noes PT & Bootcamp - en ging aan de slag bij asv De Dijk, een maatschappelijk betrokken voetbalclub in Noord. Sinds december 2022 is ze bovendien werkzaam als Maatschappelijke Sportcoach in Zaandam. Hier gaat ze Life Goals sessies en Life Goals Festivals begeleiden: sportactiviteiten voor kwetsbare doelgroepen. Last but not least verkoopt ze ook nog kleding onder het label Noes Fashion & More .

Uiteindelijk staat Noes na negen magere jaren weer volop in haar kracht. Dankzij sportactiviteiten en, ondanks nog altijd veel hoofdpijn, moedig volhouden. “Niets is mooier dan anderen te kunnen helpen die in een soortgelijke situatie zitten als ik destijds zat. Bewegen heeft mijn leven veranderd!”

Wil je meer weten over haar activiteiten? Bel Noes: 06 55105563.

“En de winnaar is...”
10e Health Battle afgesloten met feestelijke prijsuitreiking

Na ruim drie maanden was het zover: op de avond van woensdag 1 februari kon de Health Battle feestelijk worden afgesloten. En wat zijn er weer mooie resultaten behaald!

Na een gezonde kop soep hield dokter Livia Doets van Noord Huisartsen, met wie wij veel samenwerken, een inleiding over het leefstijlroer. Zij legde uit hoe ieder mens zelf aan het roer staat om te bepalen waar hij of zij aan gaat werken: aan voeding bijvoorbeeld, beweging, ontspanning en beter slapen en/of verbinding met andere mensen. Bij de Health Battle kon je met activiteiten op al deze vlakken punten behalen.

Vervolgens maakte organisatrice Ingrid Sijmons de uitslag bekend. Na een spannende eindstrijd bleek Team Nieuwendam als teamwinnaar uit de bus te zijn gekomen. Proficiat, Nieuwendam! In de individuele competitie delen Johan van Bellen en Martin Kuypers de eerste plaats. Ook jullie van harte gefeliciteerd, geweldig gedaan!

Maar eigenlijk had iedereen wel een beetje gewonnen. Een groot deel van de deelnemers kon de vraag ‘Hoe ervaar je je gezondheid?’ nu aanmerkelijk positiever beantwoorden dan aan de start van de competitie: gemiddeld is men van ‘onvoldoende’ naar ‘voldoende tot goed’ gegaan. Iedereen ontving dan ook een certificaat en mocht een keuze maken uit de prijzen op de prijzentafel. Daarna werd het buffet geopend. Deelnemer Carlos zorgde met zijn Gouden Mannen wederom voor de muzikale noot.

Tijdens de laatste workshop is er aandacht besteed aan de vraag ‘Hoe nu verder?’ Doordat de deelnemers op allerlei manieren in beweging zijn gekomen, hebben zij gewoontes ontwikkeld waar ze op voort kunnen bouwen. Het voordeel is ook dat ze konden aansluiten bij activiteiten die al in hun eigen wijk plaatsvonden.

Mensen hebben gemerkt dat het fijn is om te bewegen en dat zij zich prettiger voelen. Dat is de gezondheidswinst waar deze competitie om draait. “Ingrid en Ankie, bedankt! ” zei een deelneemster. “Zonder de Health Battle was het mij niet gelukt!!”

Baden in het Vliegenbos met de huisarts

Wat een weer hadden wij op de dag van ons “Bosbadje”: regen en stormachtige wind. Huisarts Pim van Dungen van Noord Huisartsen had team Gezond Noord uitgenodigd voor deze activiteit in het Vliegenbos op 12 januari na zonsondergang. Elf collega’s gingen mee .

Wat gingen we doen? Ten eerste contact maken met de aarde, door langzaam te lopen en te voelen. Daarna ging onze aandacht naar de vormen van de bomen die we uitgebreid bestudeerd hebben en betast (en ja, omarmd!). Er bleken veel verschillen tussen bomen te zijn, zoals veel of weinig takken, een dunne of dikke stam of opeens een vergroeiing naar één kant. We gingen allengs steeds meer rust ervaren.

Op het eind werden we door Pim uitgenodigd om te gaan zitten op boomstammen waar hij ons verraste met heerlijke thee. Dit was een bijzondere afsluiting van een mooie belevenis.

Luchtige ansichten om bewoners te bereiken

Als onderdeel van hun inwerkprogramma zullen de nieuwe leden van Team Gezond Noord de huisartsen in hun wijk bezoeken. Zij komen niet met lege handen, maar brengen onze nieuwe lijn communicatiematerialen mee: posters en ansichtkaarten met een lichte noot, om via de wachtkamer meer Noorderlingen te bereiken. We zijn benieuwd naar de reacties!

Nieuw aanbod

 • Wandelgroep voor vrouwen in de Banne
  iedere vrijdag 10.00 - 11.00
  vertrek vanuit het Huis van de Wijk de Banne
  aanmelden bij Bente Overtoom, tel. 06 3065 4372
 • Gezond Op Eigen Kracht voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond
  vanaf 6 februari:
  12 bijeenkomsten op de maandagochtend, 10.00 - 12.00 uur
  in Buurtkamer De Kleine Wereld, Zilverberg 82 (Nieuwendam)
  aanmelden bij Hanane Ghannam, 06 5745 9937
 • Gezond Op Eigen Kracht voor vrouwen met een niet-westerse achtergrond
  vanaf 21 februari:
  12 bijeenkomsten op de dinsdagmiddag, 13.00 - 15.00 uur
  in Buurtkamer De Heliotroop, Heliotroopstraat 27 (Bloemenbuurt)
  aanmelden bij Hanane Ghannam, 06 5745 9937
 • Mentale Kracht-groep
  vanaf vrijdag 3 maart:
  doorlopende groep voor 18+ op de vrijdagmiddag, 15.00 - 16.00 uur
  bij Buurtteam Nieuwendam, Beverwijkstraat 9d (groepsruimte spreekkamer 2)
  aanmelden bij Jago Bunnik, 06 8356 1797
 • Basic Fitte moeders (in samenwerking met SPIN)
  doorlopende groep voor vrouwen na zwangerschap en bevalling
  op de donderdagochtend 9.15 - 10.00 uur
  in het Huis van de Wijk Waterlandplein
  kinderen mogen mee!
  aanmelden via 06 1500 4801 of spelinloop@stichting-spin.nl
 • Omgaan met stress
  vier bijeenkomsten op de maandagochtend
  6 - 13 - 20 - 27 maart, 10.00 - 12.00 uur
  bij Doras, Hagedoornplein 1C
  aanmelden bij Els Annegarn, 06 1036 8298 of gezondnoord@doras.nl

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Wil jij je uitschrijven van de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl .