Nieuwsbrief Gezond Noord

juni 2020

Noorderpark in beweging op stok

Ook Gezond Noord heeft te maken gehad met de Lockdown. Maar het zonnige voorjaar heeft ons erg geholpen. Zo konden we begin mei alweer starten met de loopgroep. Eerst met groepjes van 3 personen, ieder met een stok zodat we goed de afstand konden bewaren. Misschien hebben jullie het bericht van Els hierover gelezen op facebook: ‘Noorderpark in Beweging gaat op stok tot groot vermaak van de politie’. We zijn wel 3 politieauto’s tegengekomen in het park! De keer daarop mochten we al met grotere groepjes op pad en wekelijks komen er noorderlingen bij.

Inmiddels heeft Noorderpark in Beweging ongeveer 40 enthousiaste deelnemers. De Zumba is erg populair en is ideaal om in de zomer buiten te doen. Jammer alleen dat die anderhalve meter niet altijd even makkelijk is te handhaven met onze Noorderlingen - zeker als ze doof of blind zijn of een licht verstandelijke beperking hebben...

Gezonde leefstijl in het nieuws

Op 19 mei verscheen er op NOS het volgende nieuwsbericht: ‘Meer dan 1600 artsen en andere medisch experts roepen Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen en vergroot de kans op een spoedig herstel’. Veel werk aan de winkel voor Gezond Noord!

Zie het orignele bericht van de NOS hier!

Amsterdam Vitaal en Gezond

Gezondheidsbeleid is in Amsterdam een speerpunt geworden, onder de noemer AVG: Amsterdam Vitaal en Gezond. De trekker van dit project, Reina van Cadsand, vindt dat Gezond Noord over de hele stad verspreid zou moeten worden.

Theater

Begin mei is er een unieke samenwerking opgestart met de Theateracademie. We hebben zes kwetsbare Noorderlingen gekoppeld aan zes theaterstudenten. De samenwerking was zeer intens; er zijn vriendschappen voor het leven gesloten. Het resultaat was een 6-tal performances, uitgevoerd op 16 en 17 juni. Er was zang, er was dans, er was spel, er waren mooie persoonlijke verhalen en er waren biertafels en vorken van 1.5 meter. De Gewichtige Dames hebben meegedanst en geholpen bij de koffie/thee/ soep en gezonde taart. De reacties van de bezoekers waren laaiend enthousiast. Sommige bewoners bleken een ongekend theatraal talent te hebben!

Irene is twee dagen begeleider geweest, samen met een student van de academie. Ze kwam elke dag 1,5 uur te vroeg, en na de laatste aflevering stond ze te huilen omdat alles voorbij was. Ze belt nog regelmatig om te vragen wanneer we weer theater gaan maken... Een buurtbewoonster kwam beide dagen kijken en was zo betrokken dat ze moest huilen bij sommige scenes. Ze heeft zich alvast aangemeld voor het volgende theaterproject. Voor veel mensen was het de eerste ervaring met theater. De deelnemers geven aan dat ze veel meer zelfvertrouwen hebben gekregen, en groeien en bloeien!

Den Haag op bezoek!

Op woensdag 17 juni was er een delegatie van Gezond Gelukkig Den Haag op bezoek bij Beter Samen in Noord. Gezond Gelukkig is van bovenaf begonnen, en heeft nog moeite om aansluiting met de doelgroep te vinden. Els vertelde over Gezond Noord, dat juist vanuit de hulpvraag is gestart, en daardoor veel contact met de doelgroep heeft.

Men was verrast door alles wat wij in Coronatijden hebben ontwikkeld om Noorderlingen te blijven helpen richting gezonde leefstijl. De hele groep deed mee aan de Theatrale wandeling waar ze erg van genoten; achteraf noemden ze het de kers op de taart. Leuk om te zien hoe de hele groep op het einde mee deed met de Lange Limbodans. Mooie mix van bewoners, studenten en professionals, en iedereen had veel plezier.

Noord aan Boord

In de vorige nieuwsbrief schreven wij over Noord aan Boord, de set actiekaartjes. Inmiddels is er een website - www.noordaanboord.nl - en is dit project in de laatste fase beland. Eind van deze maand komen er doosjes met 50 actiekaartjes, instructies voor de coach en instructies voor de gebruiker. De huidige kaartjes zijn erg gericht op de autochtone Nederlanders. De wens is om meer multiculturele variatie aan te brengen qua plaatjes, eten en doelen. Dit zou in een latere versie aangepast kunnen worden.

Acht ervaringsdeskundigen krijgen een training Sturen op Zelfsturing. Hier wordt ze geleerd hoe ze mensen met open vragen en reflectie op basis van de kaartjes kunnen coachen. De ervaringen zijn erg positief.

Groepsapps

We hebben nog steeds de 2 groepsapps: Beweeg Mee en Eet Mee. Vanaf 1 juli stoppen we met de ‘Beweeg Mee’ app omdat er al zoveel activiteiten opgezet zijn. We maken er een overzicht van voordat we met de app stoppen.

Met ‘Eet Mee’ gaan we verder, maar alleen door de week. Neem contact op met Ankie als je iemand hebt die meer informatie over voeding en recepten wil ontvangen.

Spreekuur

Vanaf 30 juni hebben we wekelijks op dinsdag van 13-15 uur een spreekuur bij de praktijk Noord Huisartsen op de Wingerdweg. De huisartsen zetten patiënten op onze agenda , dus het is geen open inloop. Tijdens dit spreekuur zijn er altijd een professional en een ervaringsdeskundige aanwezig.

Nieuwe trainingen/cursussen:

1. Roken Enzo, online training en lotgenotengroep

Deze online training is bedoeld voor ex-stoppers, twijfelaars, en stoppers. Wekelijks op woensdag van 11-12 uur. Aanmelden bij joris@wequit.nl , mensen kunnen zichzelf hiervoor aanmelden.

We zijn een lotgenotengroep/inloop aan het opstarten maar hierover mee in de volgende nieuwsbrief.

2. Liever Bewegen dan Moe

Deze cursus is een combinatie van voorlichting en bewegen. Hij wordt gegeven door Arkin en is op de dinsdagen 21/7, 28/7, 4/8 en 11/8 van 10-12 uur in het Tuinhuis van de Tolhuistuin. Aanmelden bij Els of Ankie of per mail gezondnoord@doras.nl

3. Niet vullen maar voeden

Deze cursus gaat over gezonde voeding. Het vindt plaats op de maandagen 24/8, 31/8, 7/9 en 14/9 van 10-11.30 uur in het Tuinhuis van de Tolhuistuin. Aanmelden bij Els of Ankie of per mail gezondnoord@doras.nlGezond Noord wenst iedereen een fijne zomer, thuis, in binnen- of buitenland!Voor meer informatie bel Els 06 1036 8292 of Ankie 06 5131 1666

Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Klik HIER om u af te melden van deze nieuwsbrief.