Nieuwsbrief Gezond Noord

 

december 2020

 

Het jaar 2020 is bijna voorbij! Wie had ooit kunnen bedenken dat 2020 dit voor ons in petto had? Voor velen is duidelijk geworden tijdens 10 maanden corona, dat het leven niet maakbaar is. Helaas heeft ook Gezond Noord het virus niet kunnen verslaan, maar wél zien we dat gezonde leefstijl opeens nog belangrijker is geworden. De Gemeente Amsterdam heeft het nu als speerpunt benoemd. Onder de noemer 'Amsterdam Vitaal Gezond'. En Hugo de Jonge en Mark Rutte benoemen in de persconferentie het belang van dagelijks een half uurtje wandelen of fietsen. Dus veel werk aan de winkel voor Gezond Noord!

 


 

Activiteiten en de aanpassingen tijdens corona

Het is voor ons een enorme kluif om groepen te plannen, ruimtes te zoeken en vaak ook weer te moeten annuleren vanwege beperkingen door corona. En daartussen ook quarantaine-coach zijn voor Noorderlingen die ziek worden of getest moeten worden. Hoe doe je dat als je niet kan lezen of schrijven, onvoldoende Nederlands spreekt of nooit had gedacht dat corona het IJ over kon komen. Hoe kan de GGD bron- en contactonderzoek doen als onze bewoner geen telefoonnummer weet van de mensen bij wie hij nog uitgebreid, verkouden en wel, op de koffie is geweest. En leg vervolgens maar eens uit wat quarantaine is, dat je dan dus niet gezellig naar je schoonzus mag gaan en óók niet naar de supermarkt mag, ook al is het daar erg rustig…
Het is goed en belangrijk dat we tóch deze moeilijke periode het lijntje kunnen houden met al onze klanten van Gezond Noord.

Uit de praktijk:
Vraag van een cliënt: “Els denk je dat corona ook naar noord komt? Kan die over het IJ komen? Kan die dan zwemmen of komt ie met de pont?”
“Hoi Els, ik ben zo blij de GGD zei dat de uitslag positief is, dus ik mag weer overal aan meedoen hé?!”

 


 

Even voorstellen aan... Jonne Meij van het Odense Huis

Het Odensehuis is een ontmoetingsruimte voor mensen die te maken hebben met dementie, hun partner en betrokken vrienden en familie. Samen denken we na over de activiteiten. Een gezonde leefstijl helpt het ziekteproces van dementie te vertragen. Gezelligheid en beweging zijn daarbij belangrijke onderdelen. Ook in deze coronatijd houden we ons lichaam én onze hersenen actief. Zo hebben we een leesclub waarin we in gesprek gaan naar aanleiding van korte teksten en gedichten en doen we wekelijks Chinese Gym. Iedere maandag wordt er gewandeld in het groen van Noord. Om 10.30 uur verzamelen we met koffie in het restaurant van Het Schouw, Dollardpad 2. 11.00-12.00 uur wandelen we. Heb je zin om mee te lopen? Je bent welkom!
Meer informatie over het Odensehuis? Bel Jonne Meij: 06 2248 9727 of mail: odensehuis@amstelring.nl.
Je kan je ook opgeven voor de nieuwsbrief.

 


 

De Health Battle als Pré GLI

Ondanks of misschien juist vanwege corona zijn we toch eind oktober gestart met de Health Battle als voortraject voor de reguliere GLI. Onze Noorderlingen worden massaal door de huisartsen aangemeld voor de reguliere GLI, maar we merken dat 90 procent tóch niet geschikt is voor de GLI. Het is te mager, slechts acht á tien bijeenkomsten in de twee jaar, soms digitaal, bijna altijd in een groep. Je moet goed Nederlands spreken en erg gemotiveerd zijn om toch veel zelf te ondernemen op het gebied van bewegen. En je moet je willen verbinden aan een traject van twee jaar.
Met de Health Battle hebben we 50 deelnemers in diverse groepen verdeeld die met elkaar de strijd aangaan. Welk team haalt de meeste gezondheidswinst? Een teamlid krijgt punten voor aanwezigheid bij een beweegactiviteit, maar ook voor aanwezigheid bij de Niet Vullen Maar Voeden, bij Omgaan met Stress, Stoppen met Roken, De Supermarktsafari, de Eerste Kerstdag wandelquiz, Chi Kung enz.
Het is prachtig om te zien hoe de meeste kwetsbaren binnen de groep tóch gaan bewegen, soms letterlijk uit hun scootmobiel komen om met de teamcaptain een ommetje op maat te gaan maken. Het is een lastige klus, omdat we in eerste instantie maar in groepjes van twee naar buiten mochten, daarna in groepjes van vier en nu weer terug naar tweetallen. Het zwembad was weer open en is nu helaas opnieuw gesloten. De groepslessen die in sportzalen werden gegeven zijn ook weer van de baan.
We hebben twee groepen in Oud-Noord en twee groepen in Nieuwendam waaronder één team van Marokkaanse dames die ook een Marokkaanse teamcaptain hebben.

Simone Eind als Team Captain:
Fitter en gezond leven moet je zelf doen, maar je hoef het niet alleen te doen. Gezond Noord (van Doras en zo Sterk) biedt de Health Battle aan waarmee je samen met andere mensen die fitter en gezonder door het leven willen gaan, aangemoedigd worden om je doelen te halen.
Er zijn een aantal teams die elke week bekijken wat ze die week kunnen doen om te bewegen en/of een inspirerende en informatieve workshop kunnen volgen.
Ieder team heeft een teamcaptain of teamcoach die klaarstaat om eventuele vragen te beantwoorden en die je graag begeleid om samen de Battle aan te gaan en je doelen te halen. Ik vind het fijn om teamcaptain te zijn zodat ik mensen kan inspireren en bemoedigen om gezonder en fitter te gaan leven. Ik heb zelf mijn leefstijl drastisch moeten veranderen na een rug-ongeluk een paar jaar geleden. Ik ben 30 kilo afgevallen en ben veel gaan sporten om mijn rug en benen te ondersteunen. Door mijn ongeluk heb ik opnieuw moeten leren lopen. Ik ben daardoor lichaamsbeweging meer gaan waarderen, omdat ik zag dat ik mijn lichaam er mee kon versterken en er fitter van werd.
Wanneer je het moeilijk vindt een begin te maken met een gezondere leefstijl kun je bij Gezond Noord begeleiding en inspiratie vinden. En ja, een nieuwe leefstijl gaat er niet vanzelf komen. Je zult ervoor moeten knokken! En dan is het fijn om dat samen met andere gelijkgestemde mensen te doen door de Health Battle van Gezond Noord.
 
Ramona Sno zit in het Team van Simone Eind:

Hi, ik ben Ramona. Ik heb een drukke baan in het onderwijs, heb 2 lieve hondjes en ben 37 jaar oud. Ik merkte dat ik veel te weinig beweging kreeg en was op zoek naar een manier om weer wat fitter te worden. Mijn huisarts raadde de Health Battle aan, en zo geschiedde.
Bij het intakegesprek kreeg ik een uitleg; ik zou bij een team komen met buurtgenoten en we kregen een team captain. Voor alle sportieve activiteiten zijn punten te winnen en het team dat wint krijgt 1 miljoen euro. Ok, die 1 miljoen is niet waar; het winnende team krijgt de eervolle vermelding dat zij gewonnen hebben. Dit is al genoeg voor mij om hysterisch competitief mee te willen doen.
Mijn team komt samen om te wandelen en te sporten. Door corona zijn er uiteraard veel activiteiten weggevallen, maar wij gaan moedig door in de buitenlucht met wandelingen en oefeningen doen. Uiteraard vind ik mijn team het leukste team, maar ik neem aan dat iedereen dat vindt. Onze captain Simone is een dotje en weet mij goed te motiveren om te komen, ook als ik geen zin heb.
Wat mij aantrekt bij de Health Battle is dat het vrij laagdrempelig is. Ja, je geeft aan als je meedoet dat je minstens 2 keer per week komt sporten, maar welke momenten dat zijn mag je zelf kiezen. Verder is er ondersteuning mogelijk op het gebied van voeding en mentaal welzijn. Ik kan het iedereen aanraden!

 


 

Gesprekken en ontmoetingen in de afgelopen periode

Els Annegarn was te gast bij het Symposium “De Wijk In! Zo bereik je de kwetsbare roker”, waar zij en onze Noorderlingen hun verhaal doen over het stoppen met roken en het helpen van mensen die moeten stoppen met roken. Je ziet het symposium hier terug.
We hebben inmiddels diverse gesprekken gehad met Janneke Harting, onderzoeker van VU mc. Janneke is bekend van diverse publicaties, bijvoorbeeld op het gebied van stoppen met roken voor mensen uit kwetsbare groepen. Zij helpt ons om de doelen, vraagstellingen en methoden van Gezond Noord te beschrijven, waarschijnlijk door de inzet van een stagiaire/onderzoeker onder supervisie van Janneke. Wij zijn erg blij met de hulp van Janneke.
We hebben met initiatiefnemers van “Ik Ontmoet Mij” kennisgemaakt, een prachtige interventie voor mensen uit andere culturen. Een soort lichaamsgerichte therapie die mooie resultaten geeft. We gaan volgend jaar samenwerken met Ik Ontmoet Mij.
Ankie heeft een presentatie gegeven over Gezond Noord voor de mensen van ambulante ondersteuning de AKAD noord.

 


 

 

Els Sigra Samenwerkingsaward gewonnen!

Huisarts David Koetsier had Els genomineerd voor de Sigra Samenwerkingsaward. De onderbouwing was dat Els zich als maatschappelijk werker inzet voor het project Gezond Noord. Gezond Noord richt zich op kwetsbare bewoners van Amsterdam-Noord op tal van terreinen: voeding, roken, bewegen, mentale gezondheid om zo de doelgroep beter te kunnen helpen. Els verbindt in dit project het sociale domein en de zorg en brengt, huisartsen, ziekenhuis en GGZ bij elkaar. En raadt wat? Els heeft de publieksprijs van de Samenwerkingsaward gewonnen! Bedankt voor het stemmen!!

 


 

Mindfulness in het Engels

We zijn inmiddels gestart met de 2e groep mindfulness in het Engels door onze vrijwilliger Ali Moradi. De deelnemers zijn razend enthousiast en Ali krijgt zelf ook veel energie van deze lessen. Ali zei onlangs: ‘Eigenlijk is het heel raar dat je mensen moet leren om niets te doen’. Door het succes gaan we door in 2021.

 


 

The School of Narrative Dance

We waren uitgenodigd om deel te nemen aan een film van The School of Narrative Dance, een kunstproject van Marinella Senatore, een wereldberoemde kunstenaar die over de hele wereld de meest prachtige en ontroerende kunstprojecten maakt met mensen.
Wij vonden het een hele eer om hier onderdeel van te mogen zijn.

 

 


 

Gesprek met FNO en onze ervaringsdeskundigen

Vorige maand hebben de ervaringsdeskundigen van Gezond Noord een bijeenkomst gehad met Angela Nijland van Gezonde Toekomst Dichterbij (FNO). Hier hebben we samen ideeën besproken voor de komende 10 jaar gezondheid in Amsterdam-Noord. Er werd ons gevraagd om onze ideeën en ervaringen te delen over de buurt (Amsterdam-Noord): Wat zien wij op dit moment en wat wij zouden wij willen veranderen of verbeteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Noord gezonder wordt?
 
Allerlei onderwerpen kwamen aan bod zoals voeding, parkeren, bewegen/sporten, extra budget voor bv. opleiding, sportpas, groente en fruitpas, een website met alle informatie die beschikbaar is voor bewoners en nog wat onderwerpen over Noord zelf. Er werden veel ideeën gedeeld en iedereen heeft actief meegedacht. Er was veel overstemming over al deze items.
 
En hoe gaat het nu verder? FNO gaat met, onder meer, onze ideeën een plan schrijven voor Noord. Zij willen investeren in een aanpak voor tien jaar, zodat er over tien jaar echt gezondheidswinst zal zijn. Dit kan alleen als er overeenstemming komt met de gemeente en Beter Samen in Noord. Wij hopen op een prachtige samenwerking die de Noorderlingen ten goede zal komen.

 


 

Locatie wijziging

We gaan niet terug naar het Brughuisje. De renovatie is nog niet afgerond. De gemeente, afdeling vastgoed, heeft de verhuur overgenomen van de Stichting Tolhuistuin en helaas kunnen wij niet meer beschikken over ons mooie Brughuisje. Ter overbrugging mogen wij op de maan- en dinsdagochtend gebruik maken van een ruimte op de begane grond van de Staalvilla in de maand januari 2021. Gelukkig mogen we wel onze workshops en cursussen blijven programmeren in het Tuinhuis en de tuin. Daar zijn we erg blij mee! Op deze wijze kunnen we blijven samenwerken met de Tolhuistuin en activiteiten verbinden.

 


 

Nieuwe collega!

Vanaf 1 januari 2021 wordt het team van Gezond Noord versterkt met de komst van Janine Drewes. Janine is vanaf het ontstaan van Gezond Noord betrokken bij de activiteiten mede vanuit haar functie als Beweegcoach bij Doras en Welzijnscoach bij Welzijn op Recept.

 


 

Website Gezond Noord

Hebben jullie wel eens op onze website www.gezond-noord.nl gekeken? Onze vrijwilliger Niels Dowgwillo heeft vele uren werk besteed om de website zo te maken zoals deze nu is. Het is fijn voor Niels dat hij vanaf januari een vaste baan heeft bij een IT bedrijf. Els heeft een goede referentie gegeven, maar wel aan zijn nieuwe werkgever gevraagd of hij nog een uurtje per week aan Gezond Noord mag besteden! Dit laatste is een grapje, maar wij gaan hem erg missen.

 


 

Nieuwe activiteiten in 2021

 

Helaas zijn veel activiteiten sinds de toespraak van onze Minister President op maandag 14 december jl. niet meer van toepassing. Voor een actueel overzicht verwijzen wij jullie naar onze website www.gezond-noord.nl. Na de lockdown hopen wij al onze activiteiten weer op te starten. 

 

 


 

Wij wensen jullie mooie feestdagen en
een gezond 2021!

 


Facebook

Website

Email

 


 

 


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam