Nieuwsbrief Gezond Noord

November 2021

De blaadjes vallen langzamerhand van de bomen, de bossen en parken ogen prachtig en kleurrijk en de winter kondigt zich al aan met lekker koude nachten.

Ondanks de ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen blijven we natuurlijk Noorderlingen helpen met de vier pijlers van gezonde leefstijl: gezonde voeding, omgaan met stress, stoppen met roken en lekker bewegen. Geef jezelf alvast een “een derde prik” door gezond te gaan leven en begin er nu mee! Wij helpen je graag!

Gezond Noord breidt uit!

Om nóg meer Noorderlingen te kunnen bereiken gaan we uitbreiden, intensiever samenwerken met de eerstelijnszorg en de buurtteams en zijn we dus op zoek naar nieuwe collegae. Wij hebben een 2-tal vacatures opgesteld, want hoe sneller we nieuwe mensen hebben, hoe beter!

Mag ik even voorstellen: Gerrit!

Ervaringsdeskundige bij Gezond Noord, begeleider loopgroep Noorderpark in Beweging en Kwiekroute. Zwemt elke ochtend vroeg in het Noorderparkbad. Maar heeft ook diabetes! Resultaat van al dit bewegen én letten op zijn voeding: medicatie diabetes hoeft niet meer! Hier doen we het voor!!! Zo ontlasten we de zorg met Gezond Noord.

GOEK cursus: Gezond Op Eigen Kracht

In september zijn wij gestart met nieuwe activiteiten in de buurtkamer en Huizen van de Wijk. In Buurtkamer Heliotroop zijn Els en Janine gestart met de groepscursus Gezond Op Eigen Kracht, waarin wekelijks een nieuw leefstijlthema wordt behandeld. Gerrit Klarenbeek, ervaringsdeskundige bij Gezond Noord , is co- trainer! Bovendien gaan we wekelijks met de deelnemers deelnemen aan beweegactiviteiten. De dames hebben al erg veel bereikt en mooie stappen gezet naar een meer gezonde leefstijl. We zijn nu al ontzettend trots op onze deelnemers.

Een van de deelnemers van de GOEK heeft een stukje geschreven met haar ervaringen over deze cursus. "Ik ben Cristina-Iuliana Chisca en doe mee met het programma 'Gezond op Eigen Kracht' (G.O.E.K.). Dit programma is opgezet door Els Annegarn en Janine Drewes en loopt van 13 september tot 22 november 2021. De locatie is Buurtkamer Heliotroop, op Heliotroopstraat 27 Amsterdam, waar Gerrit zorgt voor een lekker kopje thee of bakje koffie voor de groep!
Wij hebben elke keer verschillende thema's behandeld: over 'Gezond eten', over 'Slapen', met veel informatie en advies van Ankie Frehe - activiteiten coördinator Gezond Noord. Een volgende keer was het thema 'Geld': Connie Blokker, budgetcoach van Doras, sprak met ons over sparen en beter kijken naar onze financiële situatie. Ze gaf veel gouden tips. Gelukkig kunnen we contact met haar opnemen als we dat nodig hebben!
Op een andere dag hielp collega ons om te 'Ontspannen'! Het was echt goed, professioneel en er waren veel positieve reacties (i.v.m. privacy kan ik haar naam niet noemen).
Ik ben blij en gelukkig dat ik met dit programma mee kan doen, met dank aan Janine en Els! Ik krijg informatie die mij helpt mezelf te verbeteren, te leren van ervaringen van anderen, sociale contacten te onderhouden, zelf te laten zien wie ik ben en wat ik kan doen om gezonder te worden op Eigen Kracht!"

FIT Noord in De Meeuw en in De Evenaar

De Evenaar
Half september zijn we gestart met Fit Noord in de Evenaar. Voor Gezond Noord vinden wij het belangrijk om in andere delen van noord activiteiten aan te bieden. Fit Noord houdt in dat het eerste uur gepraat wordt over gezonde voeding, slaap, ontspannen etc. In het tweede uur wordt er bewogen onder leiding van een sportdocent van Sciandri. Deze cursus is bedoeld voor mensen die iets willen doen aan hun leefstijl. Ankie en beweegcoach Geertje begeleiden de cursus. Inmiddels is er een groep van vijftien personen. De cursus wordt gefinancierd vanuit het speciale potje ‘een gezonde leefstijl na Corona’ van de Huizen van de Wijk.

Huis van de Wijk de Meeuw
Ieder Huis van de Wijk heeft de mogelijkheid om dit Coronapotje op eigen wijze in te zetten. In Huis van de Wijk de Meeuw bieden we vanuit dit potje vanaf oktober het Fit Noord beweeguurtje aan, de Zumba en het Half uurtje Ontspanning. Het is erg fijn dat op deze manier deze laatste twee activiteiten naar binnen zijn verplaatst en daardoor minder weersgevoelig zijn.

Fietsgroepen in Noord

Wij waren benaderd door ‘Doortrappen’ om samen met hen twee fietsgroepen in Noord op te zetten. Half juli zijn wij gestart met de fietsgroep vanuit Huis van de Wijk De Evenaar op de dinsdagmiddag, en op de vrijdagochtend met de fietsgroep vanuit Huis van de Wijk Waterlandplein. Gezond Noord heeft gezorgd voor de begeleiding van deze groepen. Zowel de deelnemers als de begeleiders zijn heel enthousiast: wekelijks worden er nieuwe routes doorgestuurd en na afloop van de fietstocht worden er foto’s verstuurd. Ter promotie van deze activiteit in heel Amsterdam was Janine het fietsmodel!

Sloepvaren

In de zomer mochten we drie keer met Noorderlingen meevaren op de sloep van Maarten Pekelharing, de directeur van Winclove Probiotics. In Nederland moet je altijd maar afwachten of het mooi weer is en uiteindelijk hebben we twee fantastische vaartjes over de Amsterdamse grachten gemaakt. Iedereen heeft ontzettend genoten!!

Els 65 jaar!

Op zaterdag 4 september werd onze Els 65 jaar. Haar verjaardagskado waren mooie Gezond Noord fietstassen en met Noorderpark in Beweging hebben we haar verrast. Ze vroeg zich al af welke verjaardag ze vergeten was toen ze in de Rozentuin aankwam!

QR aanvraag voor noorderlingen

Els en Janine krijgen regelmatig de vraag om te helpen met het instaleren van de QR-code, en vooral ook het op papier aanvragen van de QR-code. Veel Noorderlingen lukt dat zelf niet of ze hebben geen smartphone maar ze willen wel mee kunnen doen in de samenleving. Daar zetten we ons ook voor in bij Gezond Noord. Want mee kunnen doen in de samenleving; daar wordt iedereen gelukkiger en gezonder van.

Noord-Zuidwandeling

Op donderdag 14 oktober vond de jaarlijkse Noord-Zuidwandeling plaats. Inmiddels doen we dit nu voor de derde keer! Wat een opkomst: 65 wandelaars, oude bekenden maar ook veel nieuwe gezichten, leuk!

We zijn gestart op Hagedoornplein in Noord en de wandeling eindigde in de Lekstraat in Zuid. Het was goed wandelweer en de route liep langs bijzondere plekken. Bij NEMO namen sommigen ook nog de trappen om van het uitzicht te genieten, het Nationaal Holocaust Namenmonument was zó indrukwekkend en de tuin bij de Hermitage prachtig. We kwamen zelfs twee keer langs een post met water en fruit! Ter afsluiting was er een heerlijke gezonde maaltijd van Buurzaam Koken, TOP!

Wat fijn dat er vrijwilligers waren om te helpen onderweg en veel dank ook aan medewerkers van Mazars voor hun vrijwillige hulp en financiële bijdrage. Het was een prachtige samenwerking van Doras Gezond Noord, Buurzaam Koken PuurZuid en Mazars.

Week van de Ontmoeting

Op de startochtend van de Week van de Ontmoeting (met Eenzaamheid), was een mooie bijeenkomst georganiseerd met buurtbewoners, vrijwilligers Gezond Noord/Noorderpark in Beweging, Buurtteammedewerkers en medewerkers Sociale Basis Doras. Het was mooi om met elkaar te kunnen praten over het thema eenzaamheid! Eenzaamheid: we kunnen het met elkaar niet oplossen maar wel verzachten door alle prachtige initiatieven en activiteiten die we met elkaar al organiseren in Noord!
Vervolgens was er in de eerste week van oktober elke ochtend in een van de vier Huizen van de Wijk in Noord een ochtendprogramma waarin de activiteiten van Gezond Noord werden gepromoot. Zo was er in Huis van de Wijk De Evenaar een kwartiertje kennismaken met Qigong onder leiding van onze vrijwilliger Felix Goei.

Filmpjes van Chris en beweegmaatje Roanne

Chris wil dolgraag iets doen aan haar gezondheid maar ze vindt het moeilijk om ergens alleen op af te stappen en er zijn zoveel problemen op andere leefgebieden dat ze echt wel een steuntje nodig heeft. Roanne werd haar beweegmaatje en samen nemen ze alle drempels!!

Geniet van het leuke fimpje!

Maaltijdbox Noord ervaring

Hallo, mijn naam is Frieda Meijer. Ik ben sinds twee jaar vrijwilligster bij Doras/Gezond Noord. Toen ik in 2020 werd gevraagd om teamcaptain te worden vond ik dat erg spannend, maar ik wilde ook de uitdaging aan gaan omdat het doel van de Battle mij wel aanstond. Inmiddels heb ik twee battles gedaan en de maaltijdbox die werd aangeboden tijdens mijn laatste Battle vind ik een goede aanvulling om gezonder te gaan eten.

Het fijne van de maaltijdbox is dat je drie keer niet hoeft na te denken wat je gaat eten, dat het gezond is en dat je het gemakkelijk kan bereiden.
Je haalt de maaltijdbox op en in principe kun je meteen aan de slag. Ik geef er soms ook mijn eigen draai aan: dan doe ik er iets bij of laat iets weg.
In de maaltijdzakken zit precies de hoeveelheid die nodig is voor een maaltijd. Zo houd je nooit producten over die je misschien niet meer gebruiken gaat. De maaltijdbox is een fijne manier om lekker, gezond, vers en gevarieerd te kunnen eten. De maaltijdbox is voor mij een manier om weer nieuwe inspiratie te krijgen . De recepten bewaar ik in een plastic hoesje zodat ik ze later weer kan maken.

Samenwerking met fysio MCN

Bij Fysio MCN werken een paar therapeuten die tevens hypnotherapeut zijn. We hebben een gesprek met hen gehad om te bekijken waar we elkaar kunnen versterken.

De therapeuten waren gastspreker bij de Workshop Slaap en bij de Inloop Roken Enzo!, waar Dick Sier vertelde dat wanneer je de wil hebt om te stoppen met roken, dit in 1 tot 2 behandelingen mogelijk is, met een slagingspercentage van 75%-80%. Intussen zijn de eerste behandelafspraken gemaakt en wij houden jullie op de hoogte van de resultaten.
In de groep Gezond Op Eigen Kracht gaf Geeke de Boer informatie en presenteerde ze oefeningen rond het thema Omgaan met stress.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van www.fysiomcn.nl .

Eindelijk naar Artis!
Een droom werd werkelijkheid...

Dankzij Het Parool werd de droom van Heleen werkelijkheid. Samen met haar oude vriend Anton van ver in de 90, kon ze een dagje naar Artis.

Heleen komt al jaren niet meer buiten de deur, dus dit is een grote stap. Aangezien beiden rolstoelafhankelijk zijn, was een dagje uit nog niet makkelijk te regelen.
Gerrit en Els van Gezond Noord, een project van Doras, besloten een handje te helpen. Ook Ans en Marjolein van Winclove Probiotics droegen hun steentje bij. Samen hebben ze ervoor gezorgd dat Heleen en Anton heel Artis hebben gezien. Nog een leuke bijkomstigheid: onze vrijwilliger Gerrit kent Artis op zijn duimpje. Vandaar dat hij een persoonlijke rondleiding kon bieden.
Zo vertelt hij: “Het was een harstikke gezellige dag. Ik heb een jaarkaart bij Artis en daardoor ken ik de dierentuin op mijn duimpje. Zodra Heleen en Anton vertelden waar ze heen wilden, wist ik de snelste route!"

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl


Gezond Noord is onderdeel van Doras Maatschappelijke Dienstverlening
Hagedoornplein 1c, 1031 BV Amsterdam

Wil jij je uitschrijven van de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl .