Nieuwsbrief Gezond Noord

November 2021

De blaadjes vallen langzamerhand van de bomen, de bossen en parken ogen prachtig en kleurrijk en de winter kondigt zich al aan met lekker koude nachten.

Ondanks de ontwikkelingen rondom de coronamaatregelen blijven we natuurlijk Noorderlingen helpen met de vier pijlers van gezonde leefstijl: gezonde voeding, omgaan met stress, stoppen met roken en lekker bewegen. Geef jezelf alvast een “een derde prik” door gezond te gaan leven en begin er nu mee! Wij helpen je graag!

Gezond Noord breidt uit!

Om nóg meer Noorderlingen te kunnen bereiken gaan we uitbreiden, intensiever samenwerken met de eerstelijnszorg en de buurtteams en zijn we dus op zoek naar nieuwe collegae. Wij hebben een 2-tal vacatures opgesteld, want hoe sneller we nieuwe mensen hebben, hoe beter!

Mag ik even voorstellen: Gerrit!

Ervaringsdeskundige bij Gezond Noord, begeleider loopgroep Noorderpark in Beweging en Kwiekroute. Zwemt elke ochtend vroeg in het Noorderparkbad. Maar heeft ook diabetes! Resultaat van al dit bewegen én letten op zijn voeding: medicatie diabetes hoeft niet meer! Hier doen we het voor!!! Zo ontlasten we de zorg met Gezond Noord.

GOEK cursus: Gezond Op Eigen Kracht

In september zijn wij gestart met nieuwe activiteiten in de buurtkamer en Huizen van de Wijk. In Buurtkamer Heliotroop zijn Els en Janine gestart met de groepscursus Gezond Op Eigen Kracht, waarin wekelijks een nieuw leefstijlthema wordt behandeld. Gerrit Klarenbeek, ervaringsdeskundige bij Gezond Noord , is co- trainer! Bovendien gaan we wekelijks met de deelnemers deelnemen aan beweegactiviteiten. De dames hebben al erg veel bereikt en mooie stappen gezet naar een meer gezonde leefstijl. We zijn nu al ontzettend trots op onze deelnemers.

Een van de deelnemers van de GOEK heeft een stukje geschreven met haar ervaringen over deze cursus. "Ik ben Cristina-Iuliana Chisca en doe mee met het programma 'Gezond op Eigen Kracht' (G.O.E.K.). Dit programma is opgezet door Els Annegarn en Janine Drewes en loopt van 13 september tot 22 november 2021. De locatie is Buurtkamer Heliotroop, op Heliotroopstraat 27 Amsterdam, waar Gerrit zorgt voor een lekker kopje thee of bakje koffie voor de groep!
Wij hebben elke keer verschillende thema's behandeld: over 'Gezond eten', over 'Slapen', met veel informatie en advies van Ankie Frehe - activiteiten coördinator Gezond Noord. Een volgende keer was het thema 'Geld': Connie Blokker, budgetcoach van Doras, sprak met ons over sparen en beter kijken naar onze financiële situatie. Ze gaf veel gouden tips. Gelukkig kunnen we contact met haar opnemen als we dat nodig hebben!
Op een andere dag hielp collega ons om te 'Ontspannen'! Het was echt goed, professioneel en er waren veel positieve reacties (i.v.m. privacy kan ik haar naam niet noemen).
Ik ben blij en gelukkig dat ik met dit programma mee kan doen, met dank aan Janine en Els! Ik krijg informatie die mij helpt mezelf te verbeteren, te leren van ervaringen van anderen, sociale contacten te onderhouden, zelf te laten zien wie ik ben en wat ik kan doen om gezonder te worden op Eigen Kracht!"

FIT Noord in De Meeuw en in De Evenaar

De Evenaar
Half september zijn we gestart met Fit Noord in de Evenaar. Voor Gezond Noord vinden wij het belangrijk om in andere delen van noord activiteiten aan te bieden. Fit Noord houdt in dat het eerste uur gepraat wordt over gezonde voeding, slaap, ontspannen etc. In het tweede uur wordt er bewogen onder leiding van een sportdocent van Sciandri. Deze cursus is bedoeld voor mensen die iets willen doen aan hun leefstijl. Ankie en beweegcoach Geertje begeleiden de cursus. Inmiddels is er een groep van vijftien personen. De cursus wordt gefinancierd vanuit het speciale potje ‘een gezonde leefstijl na Corona’ van de Huizen van de Wijk.

Huis van de Wijk de Meeuw
Ieder Huis van de Wijk heeft de mogelijkheid om dit Coronapotje op eigen wijze in te zetten. In Huis van de Wijk de Meeuw bieden we vanuit dit potje vanaf oktober het Fit Noord beweeguurtje aan, de Zumba en het Half uurtje Ontspanning. Het is erg fijn dat op deze manier deze laatste twee activiteiten naar binnen zijn verplaatst en daardoor minder weersgevoelig zijn.

Fietsgroepen in Noord

Wij waren benaderd door ‘Doortrappen’ om samen met hen twee fietsgroepen in Noord op te zetten. Half juli zijn wij gestart met de fietsgroep vanuit Huis van de Wijk De Evenaar op de dinsdagmiddag, en op de vrijdagochtend met de fietsgroep vanuit Huis van de Wijk Waterlandplein. Gezond Noord heeft gezorgd voor de begeleiding van deze groepen. Zowel de deelnemers als de begeleiders zijn heel enthousiast: wekelijks worden er nieuwe routes doorgestuurd en na afloop van de fietstocht worden er foto’s verstuurd. Ter promotie van deze activiteit in heel Amsterdam was Janine het fietsmodel!

Sloepvaren

In de zomer mochten we drie keer met Noorderlingen meevaren op de sloep van Maarten Pekelharing, de directeur van Winclove Probiotics. In Nederland moet je altijd maar afwachten of het mooi weer is en uiteindelijk hebben we twee fantastische vaartjes over de Amsterdamse grachten gemaakt. Iedereen heeft ontzettend genoten!!

Els 65 jaar!

Op zaterdag 4 september werd onze Els 65 jaar. Haar verjaardagskado waren mooie Gezond Noord fietstassen en met Noorderpark in Beweging hebben we haar verrast. Ze vroeg zich al af welke verjaardag ze vergeten was toen ze in de Rozentuin aankwam!