Bekijk de webversie
 
 
Nieuwsbrief Najaar 2023
Inhoud
Opening Gezond Noord Loket BovenIJ

Maandag 11 december om 16.00 uur is de officiële opening van het Gezond Noord Loket in het BovenIJ ziekenhuis.

Vanaf begin november werkt Gezond Noord in pilotvorm samen met het ziekenhuis. Naast de receptie is er een balie ingericht om patiënten te inspireren tot een gezonde(re) leefstijl en hier vragen over te beantwoorden. Op een laagdrempelige manier gaan we het gesprek aan.

Wacht je op een operatie en wil je al wat doen aan je conditie? Heb je net een behandeling gehad en wil je werken aan je herstel? Wil je meer weten over wat er in jouw buurt gebeurt op het gebied van gezondheid? Gezond Noord helpt je graag op weg!

Het loket is op maandag en donderdag geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. 
Wij denken gratis met je mee. Kom je langs?

Vrouwenempowerment op 4 oktober

In Noord bruist het van de ideeën. Ook op het gebied van sport, bewegen en ondernemen zijn er soms teveel ideeën om op te noemen. Om de ideeën van de vrouwen in Noord kracht bij te zetten, organiseerde Gezond Noord een bijeenkomst om deze ideeën onder de loep te nemen en vervolgens uit te werken tot concrete plannen. Hierin werden zij begeleid door Team Sportservice Amsterdam. Voor de komende maanden worden zij verder begeleid om al die mooie, passende ideeën van de vrouwen zelf in de praktijk gaan brengen!

Jaarlijkse Noord-Zuidwandeling
Dinsdag 10 oktober was de jaarlijkse Noord-Zuidwandeling. Met een grote groep van 70 deelnemers hebben we via een mooie route van Noord naar Zuid gewandeld, waar ons een heerlijke maaltijd wachtte bij Buurzaam in de Lekstraat. In de hal van het prachtige Scheepvaartmuseum mochten we een groepsfoto maken. Onderweg werden er mooie gesprekken gevoerd en was er een bijzonder moment bij het Holocaust Namen Monument, juist deze week. De reacties van deelnemers waren hartveroverend dus volgend jaar weer!
Werkbezoek: onze invloed op het thema bestaanszekerheid in Den Haag
Op donderdag 2 november kwamen ruim 25 medewerkers van het ministerie van Financiën naar Amsterdam Noord voor een werkbezoek aan ons.

Het thema van dit bezoek: knellende mechanismen en kennismaking met de praktijk. De economen van het ministerie zijn dagelijks van achter hun bureau bezig met data en beleid. Met betrekking tot de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november wilden wij de abstracte cijfers een gezicht geven en deze medewerkers écht laten kennismaken met de praktijk en uitvoering. En dat is gelukt. Met dank aan de inzet van vele collega’s en Amsterdammers! Gezond Noord was met twee ervaringsdeskundigen aanwezig als onderdeel van Beter Samen in Noord en heeft samen met Edwin van der Meer, bestuurder BovenIJ ziekenhuis, tweemaal een presentatie mogen geven.

Bestaanszekerheid heeft nog nooit zo hoog op de politieke agenda gestaan als nu. Deze delegatie van het ministerie is betrokken bij (de doorrekeningen van) het nieuwe coalitieakkoord nu net na de verkiezingen. Een belangrijke groep mensen dus als het gaat om beïnvloeding. In verschillende sessies en workshops werden ervaringen vanuit ons werk in de buurtteams én levenservaringen gedeeld. Er werden verhelderende inzichten gegeven over waar we in ons werk tegenaan lopen, waar de mechanismen knellen en waar beleid te wensen over laat. Maar ook ervaringen over wat goed gaat zijn gedeeld.

De veelal jonge medewerkers van het ministerie beaamden dat zij een maatschappelijke bijdrage willen leveren met hun werk, maar letterlijk en figuurlijk vaak ontzettend ver weg van de praktijk zitten. Het werkbezoek werd dan ook enorm gewaardeerd en de ervaringsverhalen maakten veel indruk. Wat zij onder andere als reflectie gaven is dat zij over toeslagen echt andere adviezen gaan geven en dat ze rond bestaanszekerheid nog een keer terug willen komen voor nog intensiever advies omdat ze een aantal pilots willen draaien.

Dat ze het gezicht van de Amsterdammer (en al die anderen in Nederland) meenemen in de doorberekening voor de plannen op bestaanszekerheid na de kabinetsformatie is een feit. We hebben invloed kunnen uitoefenen.
Dam tot Damloop

Met een grote en diverse groep hebben wij op 17 september meegedaan aan de Dam tot Damloop. De groep bestond uit een mooie mix van bewoners, vrijwilligers, huisartsen, praktijkondersteuners, buurtteam- en welzijnswerkers en één sportieve demissionaire staatssecretaris. En iedereen heeft geweldig gelopen! 

Dank aan Will en Marion voor het uitzwaaien bij de start, aan Ankie en Anna met hun verfrissingspost halverwege en de vele collega’s die ons onderweg toejuichten. 

Soepfestival Oud Noord

Op zaterdag 23 september deed Ankie van Gezond Noord mee aan het Soepfestival in de Van Der Pekstraat, samen met Jolanda Schulze (de Stoppen met Roken Coach Volewijck). Buurtbewoners en organisaties uit Oud Noord maakten bij elkaar wel 20 verschillende soepen. Het was écht soepweer met wind en regenbuien.

Bij onze kraam konden de mensen kiezen tussen een bloemkoolsoep en een bruine bonensoep. Het was een gezellig en verbindend evenement. Gezond Noord is niet in de prijzen gevallen, maar meedoen is natuurlijk het leukst!

Verhaal uit het veld
Ingrid uit de Banne vertelt: Gewoon even binnen kunnen lopen
Via onze ervaringsdeskundige komt meneer S. bij mij. Hij wil graag afvallen. Ik haal hem op uit de wachtkamer. Echt een beer van een vent, zowel in de hoogte als in de breedte: groot. 
Naar het buurtteam gaan was voor hem een echte uitdaging: rood aangelopen en puffend komt hij bij van de inspanning als ik hem vraag met mij mee te lopen. Ik zie meteen een vriendelijke oogopslag: sympathieke man. Als Gezond Noord medewerker wil je dan als eerste een zo compleet mogelijk beeld. Wat voor mens heb ik tegenover me? 

Jaren geleden was hij in de schulden terecht gekomen. Het bekende verhaal. Stapels enveloppen die je op een gegeven moment niet meer durft te openen. Kop in het zand. De deurwaarder heeft na een tijdje alle meubels weggehaald. Alleen de tv en zijn bed kon meneer nog net redden. “Het gaat rechtstreeks naar het grofvuil”, voegde de deurwaarder er nog fijntjes aan toe. 

“Ik durf je nu niet bij mij thuis te ontvangen”, zegt S. “Hoe is het zo gekomen?”, vraag ik. Hij is jarenlang de deur niet echt uit geweest. TV en computer, dat is zijn leven. Hij woont op de 2e etage en alleen al de trap nemen is een uitdaging. Maar zijn huisvuil moet wel één keer per week naar de hoek van de straat. Ook doet hij soms wat boodschappen in het winkelcentrum maar het meeste laat hij bezorgen. Hij heeft nog contact met zijn zus en hij zou het leuk vinden om haar vaker te bezoeken. Zij wil dat ook graag en nodigt hem uit om lekker te komen genieten bij haar in de tuin. Daar heeft ze een zwembad en dat lijkt hem ook heerlijk. Maar ja, de reis is niet te doen voor hem. Ik zie schaamte en eenzaamheid, maar S. is in zijn comfortzone en wil op dit moment afvallen, afvallen en afvallen. Oké, daar beginnen we dan mee.

Hij moet op de weegschaal. ”Kan die weegschaal mij wel aan?”, vraagt hij bezorgd. Absoluut, zeg ik, wetend dat deze Mercedes onder de weegschalen tot 250 kilo kan hebben. S. weegt 184,6 kilo. Blijkt dat hij van 200 kilo komt, dus hij is niet ontevreden. We maken een plan. Zijn doel is om in december minder dan 155 kilo te wegen. “En verder?”, vraag ik. Hij moet daar even over nadenken. Wat hem heel leuk lijkt, is door de stad lopen en filmpjes maken van zijn geliefde Amsterdam, terwijl hij als oud-postbode daar wat over vertelt. Dat soort filmpjes bekijkt hij graag van andere mensen op YouTube. 

Inmiddels is het half oktober en meneer weegt 142 kilo. Hij ziet er anders uit, vrolijker. Hij beweegt makkelijker. Hij is blij en de volgende stap is zijn huis opknappen. Hij heeft er zin in.  “Wat is nu het verschil?”, vraag ik, “Waarom lukt het nu wel?” Hij zegt dat het zo fijn is om met regelmaat een afspraak te hebben. Op de weegschaal en even bijpraten. Dat werkt.
Ruim €1.000,- opgehaald tijdens De 30 van Amsterdam Noord

Gezond Noord was dit jaar het goede doel van de jaarlijkse hardloopwedstrijd ‘De 30 van Amsterdam Noord’ op zondag 3 september. 

Hardlopers konden een bedrag doneren bij het kopen van hun startnummer. In totaal is er €1061,72 opgehaald! Fantastisch! Daar zijn wij ontzettend blij mee. 

Van dit bedrag schaffen wij sportkleding en sportschoenen aan voor Amsterdammers die dit niet kunnen betalen. Want iedereen weet: het beweegt een stuk beter en leuker met de juiste outfit aan! Vrijwilligers Thea en Genie hebben geholpen bij de finish. Ze hebben honderden sinaasappels en bananen gesneden en liters water uitgedeeld! 

Leefstijlnetwerk-bijeenkomst in Huis van de Wijk De Evenaar

Samen met Team Sport Service Amsterdam organiseerde Gezond Noord in Molenwijk/Tuindorp Oostzaan een Leefstijlnetwerk bijeenkomst.

Met ruim 30 collega`s die werkzaam zijn op het gebied van gezondheid in de buurt, brachten we de sociale kaart van Amsterdam Noordwest tot leven. Aan de hand van de Leefstijlwijzer gingen we met elkaar in gesprek. Erg waardevol om elkaar op die manier te ontmoeten en leren kennen. We weten elkaar nu makkelijker te vinden en wat we van elkaar kunnen verwachten. Zo kunnen we de Amsterdammer nog beter doorverwijzen of begeleiden bij een gezonde leefstijl. Ook in de andere buurten in Noord wordt dit evenement georganiseerd.

Opening Nationale Sport- en Beweegweek door Els en Geertje

Van 15 tot en met 24 september was de Amsterdamse Sport- en Beweegweek. Deze bijzondere week kan niet onopgemerkt voorbij gaan en verdient het om nog even in het zonnetje gezet te worden. Onze eigen Els Annegarn en Geertje de Man waren aanwezig als sprekers namens Gezond Noord in de Johan Cruijff ArenA.

Sportclubs en zorgaanbieders openden tijdens deze week hun deuren om zoveel mogelijk Amsterdammers een gratis sport- of beweegactiviteit te laten proberen. Op deze manier konden Amsterdammers ontdekken dat iedereen in Amsterdam de mogelijkheid heeft om dichtbij huis te sporten en bewegen.

Op donderdag 14 september was de grote aftrap: het Nationale Beweegcongres in de Johan Cruijff ArenA. Tijdens dit congres werd er gesproken over de huidige stand van zaken rondom beweging in Amsterdam. Met mooie voorbeelden uit de verschillende stadsdelen. Els en Geertje spraken over Gezond Noord en vooral over hoe zij mensen met problemen op verschillende leefgebieden in beweging proberen te zetten. Ook presenteerden zij de leefstijlwijzer die gecreëerd is voor Noord maar die ook makkelijk aanpasbaar is voor de andere stadsdelen.

De Amsterdamse Sport- en Beweegweek kan natuurlijk niet worden ingeluid zonder enige vorm van beweging. Tijdens het praatje vroegen Els en Geertje het publiek om mee te doen aan een oefening om even lekker in beweging te komen. Het publiek, bestaande uit onder andere wethouder Alexander Scholtes, beleidsmedewerkers en een mix van welzijnsmedewerkers zoals sportdocenten en beweegcoaches, werd gevraagd de ogen te sluiten en op de plaats te starten met rennen. Op de achtergrond hoorde je stadsgeluiden. Deze oefening liet het publiek kennismaken met het idee van blind zijn maar tegelijkertijd wel een passie hebben voor hardlopen. Vervolgens koppelden Els en Geertje hier de verhalen van twee Amsterdammers aan, zoals het verhaal van Bas. Hij is slechtziend en heeft heel veel meegemaakt in zijn leven. Zijn grote passie is hardlopen! Als hij gerend heeft, is hij weer vrolijk, kletst hij weer volop en stromen de grapjes zijn mond uit. Maar als hij niet kan hardlopen, voelt hij overal pijn en verdriet, kan hij zijn stress niet kwijt en blokkeert letterlijk zijn lichaam. Hij is soms bang om de straat op te gaan, bang om te vallen. Dit was de ervaring die zij het publiek wilden meegeven over hoe het is om een passie te hebben voor hardlopen maar ook blind te zijn. Hoe doe je dat?

Aan de hoeveelheid enthousiasme en energie vanuit het publiek was te merken dat de aftrap een groot succes was!

Verhuizing Buurtteams Volewijck en Vogelbuurt
Inmiddels heeft Gezond Noord samen met de andere collega’s van de Sociale Maatschap het Hagedoornplein verlaten. Dit gebouw wordt gesloopt.

Het nieuwe adres van Buurtteam Volewijck is nu Mosveld 8D. Buurtteam Vogelbuurt bevindt zich nu op de Meeuwenlaan 132A. Vanaf de straatkant gezien is de ingang van Buurtteam Vogelbuurt aan de linker achterzijde van het gebouw. 
 
Nieuwe collega Linda van Kerkhof stelt zich voor
Sinds juli werk ik bij Gezond Noord en Buurtteam Molenwijk/ Tuindorp Oostzaan. Gezondheid is een breed begrip. Lichaam en geest zijn hierin sterk verbonden met elkaar: lekker in je vel zitten helpt om jezelf (weer) in beweging te brengen, en andersom. Als mindfulnesstrainer, holistisch coach en yogadocent begeleid ik mensen al enige tijd op het gebied van stress en (mentale) gezondheid. Heel bijzonder dat ik dit nu ook mag doen bij Gezond Noord, waar we ook echt naast de Amsterdammer staan om te kijken welke stap als eerste gezet kan worden. Bewustzijn van je eigen patronen is vaak een begin. En ik weet uit eigen ervaring: verandering gaat meestal met kleine stapjes. En soms zitten de omstandigheden ook niet mee. Daarom ga ik graag aan de slag om samen met de buurtbewoners deze stapjes te zetten. Op weg naar een positieve(re) gezondheid!
Afscheid van vrijwilliger Roanne
Ik ben Roanne, 33 jaar, en toen ik drie jaar geleden verhuisde naar Amsterdam-Noord wilde ik graag vrijwilligerswerk doen om de buurt en de mensen beter te leren kennen. Daarnaast had ik mijn vaste baan opgezegd en wilde ik via vrijwilligers-werk ontdekken of het begeleiden van mensen bij mij zou passen. Al snel zat ik bij Janine en Ankie aan tafel voor een kennismaking en werd ik met open armen ontvangen in de Gezond Noord vrijwilligersgroep. 

Ik zie Gezond Noord als een plek waar iedereen welkom is en met veel enthousiasme en belangstelling wordt aangemoedigd om het beste uit zichzelf te halen - hoe klein of groot die (eerste) stap ook is. Dat sprak mij aan en daar wilde ik aan bijdragen. Eerst werd ik sportmaatje van Chris. Samen hebben we met veel plezier - en soms wat lichte tegenzin ;) - gezwommen, gewandeld en vooral uitgebreid gekletst over het leven en wat ons bezighield. Echt bijzonder hoe je als vrijwilliger door samen te bewegen een kijkje krijgt in iemands leven en wat voor lessen je daaruit kan halen. 

Ook heb ik het afgelopen jaar zingevingsbijeenkomsten gefaciliteerd in het buurthuis de Heliotroop. Tijdens deze bijeenkomsten delen buurtgenoten openlijk wat hen zoal bezighoudt in het leven. Ik vind het mooi om te merken dat deze openheid mensen echt samenbrengt omdat ze erachter komen dat ze niet alleen zijn. Inmiddels heb ik weer een vaste baan als trainer en coach en heb ik het stokje van facilitator overgedragen. Desondanks kom ik nog steeds graag maandelijks naar de zingevingsgroep. 

Mijn ervaring als vrijwilliger heeft me veel voldoening gegeven, mijn blik verbreed en me ervaring gegeven die zeker bijgedraagt aan het werk wat ik nu doe. Ik zou het iedereen aanraden!
Nieuw aanbod Gezond Noord
Bekijk het volledige aanbod in de activiteitenagenda van Gezond Noord.