Gezonder leven: hoe pak je dit aan?

Wil jij graag gezonder leven? En vind je het lastig om jezelf te motiveren? Wij geven je een aantal tips om jezelf stukje bij beetje een gezondere lifestyle aan te meten, waarbij de gouden tip is: eis niet teveel van jezelf.

1. Begin gewoon

Bijvoorbeeld door een oude, slechtere gewoonte te vervangen voor een nieuwe gewoonte. Neem je altijd de tram naar je werk? Stap een halte eerder uit en wandel het laatste stukje. Of neem wat vaker de trap in plaats van de lift. Heb je een zittend beroep? Haal wat vaker koffie voor je collega’s. Zo haal je die 10.000 stappen met gemak! Alle kleine beetjes helpen.

2. Beloon jezelf

Het is belangrijk om jezelf te belonen als je een doel hebt behaald. Maak je doel niet te groot en maak ‘m concreet. Stel je hebt een uur gesport, dan mag je daarna een aflevering van je favoriete serie kijken. Wanneer je doel is om bijvoorbeeld 10 kilo af te vallen, kan het een tijdje duren voor je dit doel bereikt. Bedenk daarom korte termijn doelen mét beloningen om je uiteindelijke doel te bereiken. Maak een lijstje met deze korte termijn doelen en vink ze af zodra je deze behaald hebt. Op zo’n manier is een paar kilo afvallen best leuk toch?

3. Stapel je gewooontes

Koppel een nieuwe goede gewoonte aan een oude goede gewoonte. Bijvoorbeeld: je poetst iedere avond je tanden maar wilt wat vaker flossen. Doe dit dan direct na het tanden poetsen. Zo wordt flossen op den duur een goede gewoonte.

4. Maak je doelen zo compleet mogelijk.

Is je doel meer sporten? Maak dit doel dan zo concreet mogelijk om het vol te kunnen houden. Dit doe je door te bedenken hoeveel keer per week je wilt sporten en op welke dagen. Door deze afspraken met jezelf te maken, ga je het ook daadwerkelijk doen. En hoe vaker je het doet, hoe meer het een gewoonte gaat worden. Wil je gezonder eten? Maak dan een weekplanning met welk gerecht je op welke dag klaar maakt. Hiervan afwijken wordt dan een stuk lastiger.

5. Bereid je goed voor

Wanneer je gezonder wilt eten of meer wilt sporten, zorg dan dat je alle boodschappen al in huis hebt en je sportkleding gewassen en opgevouwen voor je klaar ligt. Stel je voor: je komt na je werk thuis, de koelkast is leeg en je sportkleding ligt nog ongewassen in de wasmand. Dit motiveert niet echt toch? Een goede voorbereiding is daarom het halve werk!

6. Doe het stap voor stap

En dan de gouden tip: eis niet teveel van jezelf. Leer jezelf stap voor stap goede gewoontes aan. Wanneer je wilt stoppen met roken, gezonder wilt eten, meer wilt sporten en wilt afvallen, ga je al snel door de bomen het bos niet meer zien en al je goede voornemens overboord gooien. En dat is zonde! Houd het daarom bij 1 doel tegelijkertijd en deel dit doel op in kleine doelen (en beloon jezelf!). Zodra het je is gelukt om bijvoorbeeld te stoppen met roken, heb je al een enorme stap richting een gezondere leefstijl te pakken. Bouw vervolgens wat meer lichaamsbeweging in. Je hoeft niet meteen 10 kilometer te kunnen hardlopen. Beginnen met een half uurtje wandelen per dag is voldoende. Bouw het langzaam op, des te langer houd je je nieuwe gewoonte vol.

Veel succes! Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Wij helpen je. Neem voor meer informatie contact op met gezondnoord@doras.nl of bel Els op 06-10368298 of Ankie op 06-51311666.