De waarheid over 10.000 stappen per dag

10.000 stappen per dag, het klinkt veel maar valt eigenlijk best wel mee. In werkelijkheid komt 10.000 stappen neer op zo’n 7-8 kilometer per dag. En je mag je loopje naar het toilet of wandeling naar de bushalte gewoon meerekenen. Maar waarom dan 10.000 stappen per dag?
De Japanse onderzoeker Dr. Hatano toonde aan dat 10.000 stappen per dag verspreid over een hele dag de gezondheid in het algemeen verbetert. En die stappen kun je dus altijd en overal zetten; thuis, op je werk, van huis naar de bus, tijdens je vakantie, op je vrije dag…

Zitten is het nieuwe roken
Dagelijks bewegen is goed voor je gezondheid. Het menselijk lichaam is ingesteld op beweging en te weinig bewegen is slecht voor lichaam en geest. Zo veroorzaakt het onder andere obesitas, hart- en vaatziekten en vergroot de kans op depressies. Zitten wordt daarom ook wel het nieuwe roken genoemd. Volgens onderzoek van epidemiologen sterven jaarlijks wereldwijd evenveel mensen aan het gebrek aan beweging als aan de gevolgen gaan roken. Dus, wandelschoenen aan en wandelen maar!

Hoe haal je 10.000 stappen per dag?
Kleine aanpassingen in je leven kunnen het verschil maken. Als je bijvoorbeeld dagelijks 6.000 stappen zet, probeer dit dan eens te verhogen naar 8.000 stappen. Je kunt bijvoorbeeld de trap nemen in plaats van de lift, een paar haltes eerder uitstappen of je auto iets verder weg van je eindbestemming parkeren, in je pauzes wandelen, lopend naar de supermarkt om boodschappen te doen of naar je collega lopen in plaats van bellen. Maak er een gewoonte van om te lopen. Je kunt voordat je werkdag begint, een half uurtje gaan wandelen. Je hebt dan als zo’n 4.000 stappen te pakken! Op den duur zal je merken dat je je fitter gaat voelen!

10.000 stappen voor iedereen?
Geldt 10.000 stappen voor iedereen? Het antwoord is nee! Ouderen boven de 65 jaar doen er goed aan om dagelijks 8.000 stappen te zetten. Let er op dat je het goed opbouwt! Kinderen en jongeren onder de 18 jaar bewegen het best minstens 60 minuten op een dag matig intensief tot intensief.
10.000 stappen is voor kinderen dus onvoldoende. Mensen tussen de 18 en 65 jaar doen er goed aan om dagelijks 10.000 stappen te zetten, wat gemiddeld neerkomt op 1 uur wandelen per dag.

Hoe houd ik mijn stappen bij?
Je kunt je dagelijkse stappen het beste bijhouden met je smartphone. Tegenwoordig heeft iedere telefoon wel een app of functie om je stappen bij te houden. Als je het serieus wilt aanpakken, kun je er over na denken om een stappenteller aan te schaffen. Via een horloge kun je vervolgens het aantal dagelijkse stappen bijhouden en zelfs je hartslag. Een app die stappen telt is iets minder betrouwbaar dan een goede stappenteller.
Heb je een duwtje in de rug nodig? Elke dinsdag start om 10.30 uur een wandelgroep bij het Huis van de Wijk Banne, verzamelen vanaf 10.15 uur. Het wandelen wordt corona-proof georganiseerd en is voor iedereen!

Wil je meedoen? Stuur dan een appje naar Beweegcoach Geertje de Man: 0682378525.