‘Dankzij mijn beweegcoach voel ik mij echt beter’

[Dit artikel verscheen in de editie Noord van de Amsterdam Krant November 2022]

U wilt beginnen met bewegen, maar weet niet hoe. Doe dan als Marian Obboye en bel een beweegcoach. Beweegcoaches helpen bewoners op weg naar een gezonde leefstijl.

Een beweegcoach begeleidt mensen die meer willen bewegen, maar het lastig vinden om te beginnen. Een beweegcoach helpt om de eerste stappen te zetten. Net zolang totdat de bewoners zelf een sportactiviteit hebben gevonden die bij ze past. gezond-noord.nl

‘Ik was heel moe’

Marian Obboye uit De Bongerd kreeg begeleiding van beweegcoach Geertje de Man. Obboye: “Ik had veel last van migraine en ik was heel moe. Vroeger was ik juist heel energiek. Het voelde alsof mijn lichaam niet meer van mij was. Ik wilde mijn leven veranderen maar ik wist niet hoe. De huisarts zei dat ik meer moest bewegen. Zij gaf mij het telefoonnummer van Geertje.”

Gezond leven

“Geertje zorgde ervoor dat ik bij de groep Fit Noord kwam in Huis van de Wijk De Evenaar. De groep kwam elke week bij elkaar. Eerst hadden we het over gezond leven, bijvoorbeeld over voeding en slapen. Nu gaan we een uur sporten in de gymzaal. Onze trainer bedenkt elke keer iets anders. Ik voel me er echt beter door en heb niet meer zoveel last van migraine.”

Ingrediënten

“Ik heb zoveel geleerd bij Fit Noord. Vroeger at ik wat ik wilde, wanneer ik wilde en hoeveel ik wilde. Nu lees ik in de supermarkt welke ingrediënten er in producten zitten voor ik het koop. En ik eet op vaste tijden. In de groep delen we onze ervaringen. Ook de slaapworkshop was belangrijk voor me. Ik zorg er nu beter voor dat ik 8 uur slaap krijg. Dan heb ik ’s ochtends veel meer energie.”

Anderen helpen

“Ik wandel nu 2 of 3 avonden per week met een paar andere deelnemers van Fit Noord. We hebben ook 2 keer samen gezwommen. En we zijn naar de disco geweest in De Meeuw. Door de beweeggroep ken ik nu zoveel mensen in de buurt. Dat is heel gezellig, we lachen veel samen. Geertje vroeg mij ook als beweegmaatje. Ik wandel nu elke week met een vrouw die ook wil beginnen met sporten. Elke keer wandelen we een stukje verder. Ik heb mezelf gered, nu kan ik andere mensen helpen.”

Gratis begeleiding

De Man: “Bewoners kunnen een jaar lang gratis persoonlijke begeleiding van een beweegcoach krijgen met als doel een blijvend gezonde leefstijl. We kijken in dat jaar goed naar wat mogelijk is en wat de wensen zijn. En hoe je het nieuwe gedrag vol kunt houden. Dat kan bijvoorbeeld een beweegmaatje zijn of een gezellige beweeggroep. Die bieden steun bij moeilijke momenten. Ik kan deelnemers ook aan geschikte kleding of schoenen helpen.”


Wilt u ook gratis begeleiding? Bel of app
dan voor een kennismaking met De Man
via 06 8237 8525.