Voel je je deze periode een beetje somber? Dat is niet heel gek. De dagen zijn grauw, donker en kort; om je goed te blijven voelen, is daglicht essentieel. Gelukkig is de kortste dag weer in zicht en worden de dagen langzaamaan weer langer. Zelf kun je ook veel doen om je goed te blijven voelen. Hoe? Wij geven je een aantal tips.
Voor we een aantal tips geven, is het belangrijk om te weten wat voor effect daglicht heeft op hoe je je voelt. Daglicht en duisternis zorgen voor de aanmaak van hormonen in je lichaam. Het hormoon serotonine wordt aangemaakt in je hersenen onder invloed van daglicht. Serotonine zorgt voor een goede stemming en een betere concentratie en focus. Zodra het donker wordt, gaat je lichaam het hormoon melatonine aanmaken. Melatonine zorgt ervoor dat je beter slaapt. Serotonine en melatonine staan met elkaar in verbinding en moeten daarom met elkaar in balans zijn. Hoe meer daglicht je overdag hebt gehad, hoe beter je slaapt.
Zodra de dagen korter worden, maakt ons lichaam minder serotonine aan. Hierdoor kan de balans met melatonine verstoord raken en kun je last krijgen van een somber gevoel, vermoeidheid, minder trek in eten of juist extra behoefte aan suikers en minder behoefte aan sociale contacten hebben. Je kunt zelfs in een winterdip raken. Je kunt zelf veel doen om enigszins in balans te blijven door middel van een serotonine-rijk dieet en voldoende beweging.
Tip 1: Blijf (buiten) bewegen
Zodra de dagen korter worden, hebben we de neiging om lekker binnen te blijven. Juist deze periode is het goed om toch naar buiten te blijven gaan. Ga bijvoorbeeld iedere dag tussen 12 en 15 uur een uurtje wandelen, dan is het daglicht op z’n sterkst en maken je hersenen de meeste serotonine aan. Maak het jezelf niet te moeilijk, een wandelingetje of fietstocht is al voldoende.
Tip 2: Eet serotonine-rijk voedsel
Belangrijk is om goed te blijven eten. Tryptofaan is de bron voor de aanmaak van serotonine, eet daarom voldoende voeding met deze stof. Tryptofaan zit vooral in eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kaas, eieren, noten & zaden, zalm en kip. Voor een goede opname van tryptofaan is het belangrijk om daarnaast gezonde koolhydraten te eten voor een echte serotonine-boost, zoals havermout, volkorenbrood of volkoren pasta.
Tip 3: Richt je op positiviteit
Het is verleidelijk om deze periode lekker in bed te blijven liggen of voor de tv te hangen. En stiekem is dit af en toe natuurlijk ook heerlijk. Het is alleen niet goed om dagelijks toe te geven aan deze verleiding. Probeer daarom leuke dingen te ondernemen, het liefst buiten. Ga bijvoorbeeld een dagje naar de sauna of maak een lange winterwandeling. Richt je op positiviteit en houdt voor ogen; ook aan deze periode komt weer een eind.
Tip 4: Vergeet vitamine D en omega 3 niet
Heel belangrijk deze periode is vitamine D oftewel de sunshine vitamine. Vitamine D wordt aangemaakt in je lichaam onder invloed van zonlicht. Omdat we daar deze periode minder van hebben, is het verstandig om voeding te eten met voldoende van deze vitamine. Ook omega 3 beïnvloedt je lichaam en geest positief. Je vindt vitamine D en omega 3 voornamelijk in vette vis zoals zalm, haring en makreel. Niet zo’n liefhebber van vis? Slik dan dagelijks een supplement.
We hopen dat je met deze tips uit de voeten kunt. Vind je het lastig om de juiste balas te vinden? Of wil je graag advies over voeding en bewegen? Wij zijn er voor je. Neem voor meer informatie contact op met gezondnoord@doras.nl of bel Els op 06-10368298 of Ankie op 06-51311666.