6 supergezonde voedings-middelen om je immuunsysteem te boosten

Herinner je je nog die hype met de zogenaamde superfoods? Tropische voedingsmiddelen waar we nog nooit van gehoord hadden zouden een oppepper zijn voor je immuunsysteem zoals goji bessen en lijnzaad. Massaal moesten we aan de Maca poeders, moerbeien en chiazaadjes. Peperduur in aanschaf, dat dan weer wel. Maar omdat de superfoods zo gehyped werden, hadden mensen het er voor over. Inmiddels weten we beter!

Ik heb namelijk goed nieuws! Gezonde voedingsmiddelen hoeven niet duur te zijn en vindt je vaak letterlijk om de hoek. Hoe verser een product, hoe gezonder. Ik geef je een aantal tips over welke voedingsmiddelen dan zo supergezond zijn. Onder andere vitamine C en D ondersteunen je immuunsysteem en helpt je lichaam dus te beschermen tegen infecties.

1. Broccoli

Bóórdevol vitamine C; broccoli is een echte immuunsysteem booster! Schep lekker veel op je bord want van deze groente kun je namelijk nooit teveel binnen krijgen. Daarbij zou het aanwezige sulforafaan in de groente beschermen tegen kanker.

2. Rode of groene paprika

Paprika, ook al zo’n pareltje. Paprika’s bevatten ontzettend veel vitamine C. Lekker als tussendoortje of door je maaltijdsalade. En het goede nieuws; paprika’s worden het hele jaar door in Nederland verbouwd waardoor het een relatief goedkoop product is én weinig reistijd heeft richting de supermarkt zodat de vitamines zoveel mogelijk behouden blijven.

3. Olijfolie

Olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten. Dat betekent dat je de olie kan gebruiken om er je vlees en groentes in te bakken. De onverzadigde vetten zijn de gezonde vetten en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.

4. Walnoten

Ontzettend handig dat je walnoten tegenwoordig gekraakt en al in een zakje kunt vinden in de supermarkt. Een handje walnoten per dag is super gezond voor je. Ze bevatten vitamine E, een krachtige antioxidant welke de cellen, bloedvaten en organen beschermt tegen veroudering. Veroudering is een natuurlijk proces maar kan ook allerlei ongemakken met zich meebrengen. En laten we die nou zoveel mogelijk willen proberen te voorkomen!

5. Kiwi

Een kiwi is een echt vitamine C-bommetje. Wanneer je 2 kiwi’s per dag eet, kom je al snel aan de dagelijkse dosis benodigde vitamine C. Daarnaast helpt een kiwi per dag je bloeddruk te verlagen door de van nature aanwezige kalium. In veel bewerkte voedingsmiddelen is natrium te vinden, deze stof verhoogt je bloeddruk.

6. Knoflook

Knoflook bevat actieve verbindingen die kunnen ondersteunen om het risico van infecties te verminderen. Knoflook geeft je immuunsysteem een flinke boost en werkt als een natuurlijk antibioticum, zoals bij schimmelinfecties. Ook de stof allicine in knoflook helpt je immuunsysteem vechten tegen verkoudheid en griep. Knoflook inslaan dus, én een pakje kauwgum 😉