Workshop gezond Caribisch koken

Jethro Rozendaal begon op zijn 27e mank te lopen vanuit het niets. Vele neurologische en pijnlijke onderzoeken volgden. Ondertussen zat Jethro in een rolstoel en slikte hij prednison. Hij kon niets meer. Uiteindelijk na een lang ziekbed bleek dat hij de zeldzame auto immuunziekte Anti GAD had.

Vervolgens heeft hij 2 jaar bij een revalidatiecentrum gelopen waar zijn situatie niet vooruitging. Na een experimentele medicatie die behoorlijk wat negatieve bijwerkingen had op zijn lichaam en gemoedstoestand is hij gestopt met medicatie. Door zijn vader is hij op het spoor gezet van het Alkaline dieet, een eetpatroon dat een gezonde balans nastreeft tussen base vormende (alkaline) en verzurende voedingsstoffen. Zo is hij gestart met voeding als medicijn.

Inmiddels is hij 34 en voelt hij zich goed. Omdat de voeding zo’n goede uitwerking heeft op zijn gestel, is hij zich gaan verdiepen in (gezonde) voeding. Het is zijn passie geworden. Hij werkte voorheen in de IT maar dat interesseert hem niet meer. Nu wil hij andere mensen motiveren om gezonder te gaan eten.  

Bij Gezond Noord heeft hij de kans gekregen om een workshop te ontwikkelen waarin hij traditionele caraibische gerechten zoals Nasi Goreng, Pom en Tjap Choi voorziet van gezonde ingrediënten. Tijdens de workshop neemt hij de deelnemers mee in het proces om te bepalen welke ingrediënten beter zijn om te gebruiken en hij legt uit waarom. Daarnaast houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe recepten.

Hij had een heerlijk gemberdrankje meegenomen en ter plekke maakte hij als experiment in de airfryer (thuis maakt hij het in de koekenpan) heerlijke plantain chips van bakbanaan. Alle deelnemers waren heel enthousiast. Na afloop kregen ze de recepten mee. Het proces van het maken en het presenteren van deze workshop heeft hem ervan overtuigd dat hij hier verder mee wil.  

Zijn intentie is om op korte termijn een website te maken met recepten van gezonde Caraïbische gerechten, met in de toekomst een webshop en verder wil hij graag workshops geven samen met Gezond Noord.   

Inmiddels hebben wij een Persoonlijk Ontwikkel Plan gesprek met hem gehad en hebben we hem gestimuleerd om een bedrijfsplan te maken.