Tips om beter te slapen

Door Ankie Krikke

Ben jij een onrustige slaper? Lig je vaak wakker en tel je de uren af die je nog hebt om te slapen? Wij geven je een aantal tips. Want wat je overdag doet, bepaalt uiteindelijk je slaap. Hierdoor heb je zelf invloed op je slaapkwaliteit.

  1. Beperk schermen

Vermijd vanaf 1 uur voor het slapen gaan tv kijken en schermen van je computer of telefoon. Het zogenaamde ‘blauwe licht’ zorgt voor de afbraak van melatonine; het hormoon dat ervoor zorgt dat je lekker slaapt.

  1. Voeding

Neem tot 3 uur voor het slapen gaan geen vast voedsel meer. Gebruik ook geen koffie of middelen met cafeïne, nicotine, drugs of alcohol. Deze middelen zorgen ervoor dat je minder goed slaapt.

  1. Ontspanning

Het is belangrijk om voor het slapen gaan ontspanning te zoeken. Ga sporten aan het begin van de avond en kies voor bijvoorbeeld een meditatie of een lekker warm bad vlak voordat je gaat slapen. Zorg ook voor een rustige ruimte met een goed klimaat (liever te koel dan te warm) en een fijn zittende pyjama. Gegarandeerd dat jij lekker zult slapen!

  1. Ga op gezette tijden naar bed

Om een vast slaapritme te hebben, kun je het beste rond dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Probeer overdag niet te slapen en slaap zo’n 7-8 uur per nacht. Lukt het niet goed om in te slapen? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek. Sta de volgende dag wel om dezelfde tijd om je dag-nacht ritme niet te verstoren.


We hopen dat je met deze tips lekker kunt slapen. Heb je nog vragen of ondersteuning nodig? Neem voor meer informatie contact op met gezondnoord@doras.nl of bel Els op 06-10368298 of Ankie op 06-51311666.