Stoppen met roken: deze keer lukt het!

De één gruwelt van de geur van sigarettenrook, voor de ander is een sigaret een moment van ontspanning. Wist je dat je na 24 uur stoppen met roken al meer zuurstof krijgt? En dat je na 2 weken al fors meer energie hebt? Je algehele conditie gaat er enorm op vooruit! Na 1 jaar is de kans op hart- en vaatziekten al met de helft afgenomen. Klinkt goed toch?

Wil je stoppen met roken? Hieronder volgen een aantal tips!

1. Doel
Maak een lijstje met redenen waarom je wilt stoppen met roken. Het lukt namelijk alleen als je het écht wilt. Je wilt bijvoorbeeld zwanger worden, je longklachten aanpakken of een betere conditie krijgen en er beter uitzien. Op moment dat je snakt naar een sigaret, kun je hierop terugvallen.

2. Houd rekening met moeilijke momenten
Zorg voor voldoende afleiding op de momenten waarop je normaal gesproken een sigaret zou opsteken. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling, doe boodschappen, neem een ontspannen bad of bel een goede vriend of vriendin voor een fijne peptalk!

3. Vermijd bepaalde situaties
Kies een stopdag datum en zorg ervoor dat op die dag geen sigaretten meer in huis zijn. Pak het rigoureus aan, hierdoor kom je minder gauw in de verleiding weer te beginnen met roken. Wees voorbereid op het moment dat je een sigaret wordt aangeboden. Wanneer je aangeeft dat je bent gestopt met roken, zullen mensen je niet gauw opnieuw een sigaret aanbieden.

4. Zorg goed voor jezelf
Om je goed te blijven voelen, is het belangrijk om jezelf goed te blijven verzorgen. Eet daarom voldoende groente en fruit, drink voldoende water, pas op met alcohol en koffie en zorg voor voldoende dagelijkse lichaamsbeweging. Zo heb je minder last van ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, vermoeidheid, onrust en spanning.

5. Beloning
Zet het geld apart dat je bespaart met het stoppen met roken. Misschien heb je aan het einde van de maand wel €150 bespaard. Beloon jezelf door lekker uit eten te gaan met een vriend of koop iets leuks voor jezelf!

6. Geef niet op
Heb je ondanks je goede voornemens toch een sigaret gerookt, gooi dan niet de handdoek in de ring! Geef niet op en ga voor jezelf na hoe de verleiding te groot werd. Zat je niet zo lekker in je vel en had je een oppepper nodig? Bedenk dan voor de volgende keer hoe je zo’n terugval kunt voorkomen. Hierdoor word je sterker en kun je de verleiding steeds beter weerstaan!
Vind je het moeilijk om je goede voornemen vol te houden en heb je hulp nodig?

In april starten wij onder voorbehoud van Corona met een groepscursus ‘Stoppen met Roken’ in het Tuinhuis van de Tolhuistuin.