Door: Ankie Krikken
Crazy carrot, green goodness, ginger power, pretty purple… De benamingen van een smoothie geven je het gevoel dat je een fantastische keuze maakt!
Vaak staat dan nog op de verpakking van een smoothie; met wel 150 gram groente per flesje! Zonder toevoegingen, verser en gemakkelijker kan niet. En daarbij heb je na het drinken van zo’n flesje toch al wel drie kwart van je dagelijkse groente binnen. Dé oplossing als je niet zo van groentes houdt.
Toch? Of toch niet?
Snelle suikers
De smoothies die je in de supermarkt vindt, bevatten vaak veel fruit. In principe is fruit natuurlijk gezond maar in alle soorten fruit zitten ook fruitsuikers. Door het drinken van een smoothie (al dan niet gemengd met groente) krijg je daarom ook veel suikers binnen. Je lichaam verwerkt iedere vorm van suiker als suiker. Je lichaam herkent dus niet het verschil tussen suikers uit fruit en suikers uit de suikerpot. Daarnaast worden er ook vaak smaakversterkers toegevoegd aan smoothies als honing en vloeistoffen als slagroom, volle melkproducten of vruchtensap. Hierdoor stijgt het aantal calorieën. Om erachter te komen of jouw smoothie een goede keuze is, is het belangrijk om goed te letten op de ingrediënten óf door zelf een smoothie te maken zodat je precies weet wat erin zit.
Lees de ingrediënten lijst
Niet alle smoothies zijn per direct ongezond te noemen. Smoothies zijn, in tegenstelling tot sappen, rijk aan vezels. Vezels zorgen ervoor dat de fruitsuikers langzamer door het lichaam worden opgenomen waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor krijg je minder snel trek. Lees daarom goed de ingrediëntenlijst. Als er bijvoorbeeld havermoutvlokken of quinoa aan is toegevoegd, is dat een nog gezondere optie. Als je smoothie voor 50% uit groente bestaat, heb je een ook gezonde keuze te pakken. Let ook goed op de het aantal calorieën en de zogenaamde ‘toegevoegde suikers’ zoals tafelsuiker en honing. Deze toevoegingen zijn uiteraard niet gezond.
Verse groente & fruit versus smoothies
Smoothies zijn een snelle manier om een flinke dosis groente en fruit binnen te krijgen maar wegen niet op tegen het eten van groente en fruit. Eet daarom vooral ook echte stukken fruit en groente; het voordeel is dat deze producten geen ongewenste toevoegingen hebben en dat je door het kauwen, sneller verzadigd bent waardoor je minder eet. Een smoothie is sneller naar binnen gewerkt, waardoor je onbedoeld misschien weer te veel calorieën binnen krijgt.
Conclusie; wissel vers groente & fruit af met groente smoothies. Lees ook goed de etiketten van een smoothie of maak er eentje gemakkelijk zelf met de blender!