Theatrale Noorderpark Wandeling

“Gezond Noord” en de Amsterdamse Toneelschool bundelen krachten: een Theatrale Noorderpark Wandeling voor- en door Noordbewoners.Sommige inwoners van Amsterdam Noord blijken een ongekend theatraal talent te hebben waar ze op hun veertigste ineens achter komen. Sommige inwoners van Amsterdam Noord hebben geen eigen kinderen maar in de afgelopen weken iemand ontmoet die ze nu liefkozend ‘zoon’ noemen. Er blijken ook inwoners van Amsterdam Noord te zijn die voor het eerst sinds lange tijd een emotionele bevrijding voelen na een oprecht gesprek. Koppel zes eerstejaars studenten van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunst Academie aan een inwoner van Noord, neem ze mee in ‘op maat gemaakte, corona-proof theatrale activiteiten’ en let the magic begin.

In een tijd waar sociaal contact door COVID-19 maatregelen geen zekerheid meer is, blijken oprechte interesse en verbinding sleutelwoorden. De afgelopen weken hebben toneelschoolstudenten en buurtbewoners van Amsterdam Noord elkaar op gepaste afstand in duo’s ontmoet, met elkaar gesproken, gelachen, gehuild, een watergevecht gehouden en toneel gespeeld. Al deze ontmoetingen zijn in performances gegoten, die op 16 en 17 juni van 15:00-18:00 te zien zijn tijdens de Theatrale Noorderpark Wandeling.

Er is zang, er is dans, er is spel, er zijn verrassingen, er zijn bomen, er zijn rozen, er zijn biertafels en er is 1,5 meter afstand. De mooiste verhalen vind je om de hoek, wij laten je dat met alle liefde zien.

Een (gratis) plekje reserveren voor de Theatrale Noorderpark Wandeling inclusief een smakelijke verrassing achteraf kan via wandelingnoord@gmail.com, met vermelding van aantal personen, voorkeursdag en telefoonnummer. Verdere informatie omtrent de wandeling volgt na aanmelding.

Gezond Noord aan Boord

Van 16 tot 31 maart vond de Dutch Hacking Health plaats. Petra Doets, innovatiemanager van de Sociale Maatschap, heeft hier het kernteam Hack Corona Team#24 gevormd. Zonder elkaar fysiek te ontmoeten, hebben zij een alternatief bedacht voor alle groepsactiviteiten die door de Coronacrisis zijn weggevallen. Dit om te voorkomen dat de kwetsbare groep van Gezond Noord terugvalt in oude gewoontes. Dit alternatief bestaat uit een set actiekaartjes. De kaartjes zijn verdeeld in onderwerpen die te maken hebben met welzijn, gebaseerd op het Leefstijl Roer:

VoedingBewegingSociaal
ZingevingOntspanningSlaap

We hebben zelf de volgende kaartjes toegevoegd:

  • Blanco kaartjes, met suggesties van de deelnemers zelf of door hun coaches.
  • Bonus kaartjes als beloning voor deelname aan de activiteiten.

We zitten we nog in de testfase. Er zijn nu setjes met 30 kaartjes. Vóór de paasdagen hebben we 50 van deze setjes verspreid onder diverse bewoners in Amsterdam-Noord. Komende week nemen we contact met hen op, en kijken of we de kaartjes aanpassen of nieuwe maken.

Met deze creatieve oplossing – Gezond Noord aan Boord – streven we ernaar dat een zo groot mogelijke groep kwetsbare mensen ook in deze tijden mentaal en fysiek gezond blijft.

Els ging met de kaartjes van Gezond Noord aan Boord op bezoek bij Martha, een 76 jarige dame van Surinaamse afkomst die doof is en een licht verstandelijke beperking heeft. Zij is destijds door de huisarts verwezen via welzijn op recept. Ze wilde me een dikke paasknuffel geven maar ik zei nee dat mag toch nog niet vanwege het virus. Oh ja “Die croma is nog niet weg, allemaal schuld van die stomme chinezen die slangen eten op de markt. Maar als we binnen knuffelen ziet toch niemand het???”

Wéér uitgelegd hoe het zit, ik probeer 1.5 meter afstand te houden en doe af en toe een stapje achteruit waarop zij een stapje vooruit doet… Gelukkig is de keukentafel vrij breed, want ze zat me blij op te wachten met een paasontbijtje. Eitjes gekookt, kopje thee, olijven en feta. Martha zit zelf nog aan twee boterhammen die ze dubbelvouwt en met een grote schaar doorknipt ipv doorsnijdt. Haar zus is recent overleden en af en toe is ze nog verdrietig maar twee seconden later ligt ze weer dubbel van het lachen om iets. Ze rukt de kaartjes uit mijn handen en spreidt ze uit op de keukentafel tussen de eierdopjes en kopjes thee. Ze bekijkt ze zeer zorgvuldig, ik vraag me af wat ze lezen kan maar als ik haar vraag om een favoriet kaartje pakt ze meteen het bonuskaartje Els Bellen. Verder pakt ze de groente en fruitkaartjes eruit, haalt ze komkommer uit de koelkast en begint ze me een sinaasappel en mandarijntjes te geven. Ze eet wel een mandarijntje maar alleen voor het sap meldt ze, ze spuugt elk partje weer uit. Dan pakt ze verdere kaartjes die ze wil gebruiken, opruimen voor het slapen gaan en een boek lezen. Ik vraag of ze boeken leest en ze zegt dat ze jaren geleden een boek van haar dochter heeft gekregen en daar steeds in leest, het is een erg spannend boek. Ze holt weg om het te gaan halen en komt terug met een beduimeld boek met als titel “Een erotische liefde”.

Na wat aarzeling voeg ik haar toe aan de Beweeg Mee groepsapp en leg uit hoe het werkt. Ze vraagt welk kaartje ze mag pakken als ze verdrietig is en ik laat het haar zelf kiezen. Ze gaat voor bewegen en besluit dan om een beetje te gaan dansen.

Een uur later ben ik bij iemand anders en belt ze al om te vertellen dat ze is gaan trimmen en ze voelt zich nu zo lekker. Twee uur later belt ze weer, er stond een filmpje in de app Beweeg Mee en ze is meteen naar buiten naar het park gerend om mee te doen; (het filmpje was in het park opgenomen).

Nu beweegt ze dus drie keer per dag en ze heeft vooral het idee dat ze dit met ons samen doet. Ze belt nu ook elke dag dus dat moeten we weer een beetje gaan afbouwen maar ze is blij, koestert de kaartjes en haar hoofd barst niet meer van het verdriet.

Bezoek Minister Hugo de Jonge

Op uitnodiging van Marian Kaljouw van de Nederlandse Zorgautoriteit was minister Hugo de Jonge in Amsterdam-Noord op bezoek bij Beter Samen in Noord om te horen hoe o.a. huisartsen, de gemeente, Doras Maatschappelijke Dienstverlening en verzekeraar Zilveren Kruis samenwerken om de zorg aan mensen te verbeteren en de stijgende vraag naar zorg in de regio goed op te vangen en daar hoorde natuurlijk Gezond Noord bij.

Na de gezamenlijke lunch in de prachtige Krijtmolen zijn we op de fiets met een wat kleinere delegatie naar het huis van Simone gegaan, één van de ervaringsdeskundigen van Gezond Noord. Simone had drie jaar geleden nog erg veel zorg nodig maar is door de Gewichtige Dames, de loopgroep én erg veel discipline 60 kg afgevallen en heeft ze een sterk lijf gekregen. Ze komt haast niet meer bij de huisarts.

Door contact met Eropaf is uithuiszetting voorkomen, zijn de schulden opgelost en heeft ze nu rust omdat ze bij Florijn in bewindvoering zit.

Simone helpt nu andere mensen bij een eerste stap richting een Gezonde Leefstijl.  Een mooier voorbeeld kan je haast niet hebben!

Uitje Alkmaar

Wat een ontzettend leuke dag hadden we tijdens ons jaarlijkse uitje met de ervaringsdeskundigen van Gezond Noord op Black Friday. Het doel was de Kringloopboulevard in Alkmaar. Op het nippertje kwamen we nog in de trein. Voor de laatste personen moesten de deuren geforceerd worden om binnen te komen wat hilarisch was. Vanaf het station liepen we naar de Zijperstraat waar zich 3 kringloopwinkels bevinden. Iedereen had van Gezond Noord  10 euro ontvangen om te winkelen. Een aantal dames hebben dit bedrag volledig besteed en kwamen met volle tassen terug in Amsterdam. Els was de pechvogel van de dag. Ze had een mooie colbert gekocht en uiteindelijk tijdens de hectiek bij de ticketautomaat van de NS is ze vergeten om de tas met colbert mee te nemen. Gelukkig hebben we nog wel een foto van Els in haar nieuwe colbertje! Voordat we weer teruggingen naar Amsterdam hebben we nog met elkaar heerlijk geluncht bij restaurant Stoer . 

Opening Gezond Noord

Na dagen van aanhoudende stromende regen zijn de weergoden Gezond Noord heel goed gezind tijdens de officiële opening vandaag in de Tolhuistuin! De zon schijnt volop en het maakt de ontvangst  in de leuk versierde Tolhuistuintent extra vrolijk! Ongeveer 150 belangstellenden waaronder buurtbewoners, professionals, artsen, vrijwilligers,  ervaringsdeskundigen en medewerkers van Doras en Gezond Noord stromen bijeen. Willem Ligthart bijt de spits af, hij zingt als zeer ervaren vertolker van het Amsterdamse lied de ene hit na de andere. Wat een stem heeft die man en de sfeer zit er meteen goed in. Daarna neemt Els het woord, zij heet ons welkom en vertelt hoe het ontstaan van het initiatief Gezond Noord tot stand is gekomen mede door huisarts Pim van Dungen en een al eerder idee van Gerard Smit. Het zijn Els en Ankie die Gezond Noord vorm geven en zij zijn erg blij met deze mooie start, er zijn al 25 ervaringsdeskundigen die daar mede een mooie bijdrage aan leveren. Daarnaast is er een bestuur van wijze mensen gevormd dat adviseert en stuurt.

Om de daad bij het woord te voegen betreedt beweegcoach Rita het podium en zij laat ons op de muziek van de fantastische “Fanfare van de eerste liefdesnacht” allemaal in beweging komen, enthousiast zwaaien we met de armen boven ons hoofd en trekken we de knietjes op! Het is een leuk gezicht, iedereen doet mee! Dan gaan wij allemaal in een lange stoet achter de vrolijke Fanfare van de Eerste Liefdesnacht aan richting het Brughuisje. De stoet stopt bij een flinke  Muur van dozen die gebouwd is, vóór het Brughuisje. Deze Muur van Verleidingen staat symbool voor alle lekkernijen, pizza’s, sigaretten, alcohol die niet goed voor ons zijn. De Muur mag vertrappeld en afgebroken worden, met gretigheid wordt daar gehoor aan gegeven, de dozen wordt neergehaald en letterlijk en figuurlijk opgeruimd. Wij willen gezond eten en liefst een gezond lijf, dat is de boodschap.

Daarna is er de taak voor ex-wethouder Eric van den Burg, ambassadeur van Gezonde Leefstijl en nu ook ambassadeur van Gezond Noord. Hij mag het grote doek versierd met ballonnen langzaam wegtrekken, hij telt luid af van 10 tot 0, iedereen telt hardop mee, en daarna zien we het logo en het Brughuisje, de thuisbasis van Gezond Noord in de Tolhuistuin. Er volgt groot applaus. Gezond Noord is officieel geopend!! De fanfare gaat weer voorop en begeleidt ons allen terug naar de Tolhuistuintent waar we swingend weer aankomen en er heerlijke vers gemaakte en heel gezonde hapjes en drankjes  klaar staan.

Eric van der Burg neemt het woord en neemt ons mee naar zijn moeilijke momenten als hij voor zijn werk veel moet reizen met de trein, een zakje winegums vooraf de reis gekocht is dan zomaar op als hij de trein verlaat, zo vertrouwd hij ons toe. En cola… daar is hij ook zo gek op, vol met suiker, hij laat ons weten dat hij het goed begrijpt, gezond leven is dus vooral  gezonde keuzes maken en verleidingen weerstaan. Dat is moeilijk maar dat hoef je niet alleen te doen, daarvoor is nu Gezond Noord om je te helpen bij het zetten van stappen richting een Gezonde Leefstijl. Hij draagt Gezond Noord een heel warm hart toe en hoopt dat er veel mensen bereikt zullen worden en geholpen naar een gezondere leefstijl. Weer volgt een groot applaus en instemmend gejoel!

Daarna volgen er nog optredens van de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, Gooische Willem, Michael Peperkamp en Astrid Vreden. Dé toppers op dit gebied van Noord.

Het was een prachtig feest en we hopen dat over een paar jaar dat héél Noord gezond wordt!