Gezond Noord 5 Jaar
Voor ons eerste verhaal zijn we met Els Annegarn en huisarts Lenneke Heeffer in gesprek gegaan over het ontstaan van Gezond Noord en het intensieve contact dat Els en Lenneke hebben.
“Op deze manier kunnen wij goed sparren met elkaar, nieuwe initiatieven onder de aandacht brengen en terugkoppelingen geven. De praktijk is vertrouwd, Els hoort bij de praktijk en dat maakt het laagdrempelig.” – Lenneke
“Het gaat om persoonlijke aandacht, je welkom voelen, ergens bij horen”
Vijf jaar geleden ontstond Gezond Noord, een initiatief van sociaal werker Els Annegarn, vanuit de behoefte aan een nieuwe aanpak en andere kijk op zorg, gezondheid en welzijn in Amsterdam Noord. Het doel: Amsterdammers ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Zoals gezond eten, gezellig met elkaar bewegen, stoppen met roken.
De kracht van Gezond Noord zit in samenwerken op het gebied van zorg en welzijn. Zo onderhoudt Els intensief contact met huisarts Lenneke Heeffer. Els heeft een vaste plek binnen de praktijk waardoor Lenneke patiënten makkelijk kan doorverwijzen naar Els: “Op deze manier kunnen wij goed sparren met elkaar, nieuwe initiatieven onder de aandacht brengen en terugkoppelingen geven. De praktijk is vertrouwd, Els hoort bij de praktijk en dat maakt het laagdrempelig.”
Een van de eerste initiatieven betrof een groep moeders van (criminele) top 600 jongeren. Zij voelden veel stress, maar ook schaamte. Door deze gevoelens in een groep gelijkgezinden te delen, verminderde de stress en ontstond er ruimte voor een gezondere leefstijl. Els: “Als je iemands welzijn een zetje wil geven of verbeteren, moet je kijken naar de hele mens. Vaak heeft het een met het ander te maken. Mensen roken of eten ongezond omdat zij stress ervaren, zich eenzaam voelen of bang zijn. Maar zij hebben niet altijd door dat daar hun probleem zit. Met onze aanpak beginnen we samen klein op een manier die bij iemand past, zoals eenzaamheid, om van daaruit in een volgende stap de leefstijl te veranderen en daarmee de gezondheid van mensen.” Dat beaamt Lenneke: “Neem diabetespatiënten. Niet iedereen weet welke voedingsgewoontes daar een belangrijke invloed op hebben. Door de initiatieven van Gezond Noord worden mensen zich daarvan bewust en zo kunnen we de suiker ook beter behandelen. Er zijn talloze andere voorbeelden uit mijn praktijk waarbij patiënten enorm zijn opgeknapt door Gezond Noord. Denk aan mensen die uit hun sociaal isolement zijn gekomen of zijn afgevallen door een bewegingsgroep. Ook zie ik patiënten floreren door de zingeving die zij ervaren binnen een groep.”
Gezond Noord krijgt de meeste aanmeldingen via Welzijn op Recept, via Buurtteam Amsterdam Noord, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, het BovenIJ ziekenhuis en de huisartsen. Door de vertrouwensband die patiënten hebben met de huisarts, staan ze sneller open voor de hulp van Els en haar collega’s. Els: “Eigenlijk meldt bijna nooit iemand zich persoonlijk aan. Niet iedereen omarmt onze hulp meteen, soms zijn er vier telefoontjes nodig voordat iemand pas durft. Ik ga ook regelmatig langs bij de mensen thuis of stuur een berichtje als iemand ziek is. Daarin schuilt ook meteen de kracht van onze aanpak: het gaat om persoonlijke aandacht. Je welkom voelen, ergens bij horen. Daar hebben de mensen uiteindelijk het meest behoefte aan. Als mensen deelnemen aan een groep, proberen we dat ook te borgen. Ik wil dat ze zich mede verantwoordelijk voelen, dat ze weten dat er op ze gerekend wordt, dat ze waardevol zijn. Want daar komen ze hun bed voor uit.
Veel van de deelnemers worden later ook vrijwilliger bij ons als maatje of draaien een eigen groep. Dat is zo mooi om te zien. Lenneke: “Een voorbeeld daarvan is een mevrouw uit de buurt die eenzaam was. Els heeft haar uitgenodigd voor een groep met ouderen en daar is zij nu gastvrouw. Ze vertelt ook graag over haar ervaring en probeert zo anderen uit een isolement te halen. Dat geeft haar veel voldoening.” Els: “Hetzelfde geldt voor het Pakistaanse meisje dat regelmatig afspreekt in een park met een Afghaans meisje met nauwelijks sociaal contact. Zij bloeit ook op door deze ontmoetingen.” Gezond Noord gaat de komende jaren verder uitbouwen, onder andere met nieuwe onderdelen, zoals een cursus samen met de huisarts om mensen kennis en vaardigheden aan te reiken om zelf kleine medische problemen aan te pakken. Denk daarbij aan het voorkomen dat een wondje geïnfecteerd raakt, maar ook tips voor gezond en gelukkig ouder worden. Els: “We zitten vol mooie plannen, maar onze focus ligt voorlopig op de huidige groep mensen die we ondersteunen. Die verdienen onze volle aandacht en toewijding.”
Aanpak Gezond Noord
Aanpak Gezond Noord is er voor heel Amsterdam Noord en wil wil je ondersteunen bij een gezonde leefstijl. Gezond eten, gezellig met elkaar bewegen., stoppen met roken, kortom alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft. Aanpak Gezond Noord wil je daarbij helpen!
We hebben een grote groep ervaringsdeskundigen/vrijwilligers. Vanuit hun eigen ervaring of expertise zetten zij zich in als beweeg-, voedings- en rookmaatjes of zij geven een workshop, een cursus of een activiteit, gratis of voor een kleine bijdrage. Denk aan een kookworkshop, een cursus hoe je kan omgaan met stress of ondersteuning bij het stoppen met roken. Hou daarvoor onze Agenda en Facebook-pagina in de gaten!
Wil je hulp bij een gezonde leefstijl en woon je in Amsterdam Noord? Stuur dan een mail naar gezondnoord@doras.nl of bel ons op 020 435 45 55 (Buurtteam Amsterdam Noord) en maak een afspraak met een collega in jouw wijk!
Wie zijn we?
Lees meer
In het verleden heb ik Noorderpark in Beweging opgezet evenals de Gewichtige Dames. Ik ben heel sportief en voor mij geldt: een dag niet bewogen is een dag niet geleefd! En dat gun ik iedereen!
Lees meer
Sinds januari 2021 ben ik officieel betrokken bij Gezond Noord en ik realiseer me dat mijn hart ligt bij het helpen van noorderlingen in de richting van gezonde leefstijl.
Lees meer
In die tijd werd er nagedacht over Gezond Noord en daar ben ik vanaf het begin ook bij betrokken. Sinds kort ben ik ook opgeleid als Leefstijlcoach. Mijn doel is om zo lang mogelijk vitaal te blijven. Daarvoor probeer ik zo gezond mogelijk te leven, eten en bewegen maar ook genieten van elke dag en dat draag ik ook graag over op anderen
Lees meer
Ik was fysiotherapeut, groepsleider van MLK jongeren en kinderen, ICT
testprofessional en manager en verdiepte mij in haptonomie, psychologie,
oosterse wijsheden, mindfulness en compassie. Ik ben direct gestart
met Buitensport voor mannen en wandelen met aandacht in het
Noorderpark.
Lees meer
Mijn passie is altijd geweest om mensen vanuit hun eigen kracht te motiveren om betere keuzes te maken en zo hun doelen te helpen realiseren. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij jou past, waar je bevlogenheid bij voelt, werk dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven. Dat is precies wat ik bij Gezond Noord gevonden heb. Het is mooi om onderdeel te mogen zijn van een team dat hard werkt om een glimlach op het gezicht van een medemens te toveren.
Lees meer
…per slot was ik ooit begonnen met een studie psychologie. Omdat ik altijd met sport en gezondheid bezig ben geweest besloot ik een opleiding gewichtsconsulent te gaan doen. Ik leerde veel over voeding, bewegen en coachen. Het leukst vond ik iets met groepen doen: de dynamiek die daar ontstaat kan heel helpend zijn. Na een tijdje is daar de Health Battle uit ontstaan. En nu mag ik dus -in de mooiste baan van de wereld- voor Gezond Noord mensen in de Banne proberen gezonde(re) keuzes te maken.
Lees meer
In huis, rondom huis of bij een clubje. Bewegen is zo fijn! De energie die
je ervan krijgt, de gezelligheid van samen bewegen. En daarnaast heeft
bewegen nog tal van voordelen. Stap voor stap ga ik met bewoners aan de
slag totdat ze zelf hun ritme hebben gevonden.
Vol enthousiasme werk
ik eraan zodat smoesjes verdwijnen en plaats gaan maken voor alle
voordelen die bewegen en sporten iedereen kan brengen!
Lees meer
We ondersteunen Noord-breed gespreksgroepen en andere activiteiten met
aandacht voor hoe het echt met mensen gaat. Ook ben ik beschikbaar voor
individuele gesprekken over kwetsbare zaken als verdriet, rouw en
verlangen.
Tot slot begeleid ik inwoners van de Volewijckbuurt
die letterlijk en figuurlijk in beweging willen komen.
Eerder
werkte ik als tekstschrijver, (web)redacteur, docent schrijfvaardigheid en
rituelen en als spreker bij uitvaartbijeenkomsten
Lees meer
In verbinding met anderen worden mensen vaak letterlijk en figuurlijk in beweging gezet en dat geldt voor mij ook! Dat je met kleine stapjes al kan werken aan een gezonde leefstijl en plezier voorop staat, is iets wat ik anderen graag wil meegeven.
Ik weet als geen ander hoe het is om die eerste stap te willen zetten maar er niet altijd uit te komen en daarover in gesprek gaan is al stap 1. Graag kijk ik samen met de buurtbewoners welke stappen er nog meer genomen kunnen worden richting de positieve gezondheid. Ik kan niet wachten om met jou aan je doelen te gaan werken!
Niet focussen op problemen, maar op ruimte en mogelijkheden. Wat is echt belangrijk; wat geeft plezier? En welk klein stapje kun je zetten? Laten we met elkaar in beweging komen en de weg naar meer gezondheid bewandelen. Hopelijk tot snel!
Tot 2019 was ik huisarts, ook werkte ik in de zorg voor gehandicapten, migranten en ouderen. Door dit werk heb ik ervaren dat gezondheid zoveel meer is dan niet ziek zijn, en dat vooral je leefomstandigheden en -gewoonten bepalen hoe gezond je je voelt. Veranderingen daarin maken kost tijd en is niet altijd makkelijk, zeker niet alleen. Dáár wilde ik graag mijn werk van maken. Als welzijnswerker bij Gezond Noord kan ik samen met onze Gezond Noord gemeenschap mensen hierbij ondersteunen.
Hoewel het leven nooit zonder tegenslag is, helpt goed zorgen voor je lichaam en geest je beter met moeilijkheden om te gaan. Bewegen en gezond eten geven mij veel energie, die ik met alle plezier inzet om anderen te helpen zich ook fit te voelen. Wil je wel gezondere keuzes maken maar weet je niet waar te beginnen en hoe je het kan aanpakken? Ik ga graag met je in gesprek om samen te kijken wat voor jou de fijnste manier is om met je gezondheid bezig te zijn.
Als mindfulnesstrainer, lifecoach en yogadocent begeleid ik mensen al enige tijd in het loslaten van stress en verbetering op het gebied van mentale gezondheid. Daarnaast heb ik altijd een grote interesse voor vitaliteit en gezond leven, daarom volg ik een opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Bewust zijn van je eigen patronen is vaak een begin. En ik weet uit eigen ervaring: verandering gaat met kleine stapjes. En soms zitten de leefomstandigheden ook niet mee. Daarom ga ik graag aan de slag in Tuindorp/Oostzaan en Molenwijk om samen met de buurtbewoners deze stapjes te zetten. Op weg naar een positieve(re) gezondheid!