Nieuwsbrief Gezond Noord

Juli 2021

Het is zomer en we mogen gelukkig weer met groepen werken! Sinds mei hebben we de mogelijkheid om met meer mensen buiten te bewegen zodat ons aanbod weer uitgebreid is.
Kijk voor ons actuele aanbod op www.gezond-noord.nl .

Samen met andere organisaties komt er een groot aanbod in de zomer voor jong en oud onder de noemer 'ZomerZin'. Dit is gekoppeld aan Midzomer Mokum wat van start gaat in de 1e week van de zomervakantie regio Noord. Mede hierdoor hebben wij ontzettend veel zin in een heerlijke actieve zomer.

Leuk nieuwtjes!

Amsterdam Vitaal en Gezond

Wij zijn trots dat wij het logo mogen voeren van Amsterdam Vitaal en Gezond.

Gefeliciteerd Ankie!

Ankie is met vlag en wimpel geslaagd en is nu gediplomeerd Leefstijlcoach! We zijn ontzettend trots op haar!

Inloopcafé Roken Enzo

Verslag van onze deelneemster, Amsterdam Noord

Verslaving is het tegenovergestelde van verbinding.

Al vaak had de huisarts me aangespoord om het roken op te geven. Ik gaf haar gelijk, natuurlijk, zeker; ik raakte alleen in paniek als ik er alleen al aan dácht, en dan rende ik nog harder naar de winkel om sigaretten te gaan kopen... Op de een of andere manier zat ik in de val, waar ik me vreselijk voor schaamde, een vicieuze cirkel waar ik me eigenlijk steeds verder in opsloot.

Totdat de huisarts me een documentje stuurde waarin melding werd gemaakt van een laagdrempelige inloop voor (ex)rokers: ‘Roken Enzo’, iedere maandag van 16.30 tot 18.00 uur in de gezellige Verbroederij aan de Johan van Hasseltweg, naast de pont naar Oost.

Zodra ik daar binnen liep, viel er iets van me af. Hier kon ik me vrij uiten over die slechte gewoonte. Hier werd het me duidelijk dat ik niet de enige was die, als het zo uitkwam, in vreemd junkiegedrag verviel. Ja, hier waren mensen zoals ik: gewone, fijne mensen met een lastige verslaving, die er intussen wel in geslaagd waren daarmee om te gaan en daadwerkelijk te stoppen. Ik kwam helemaal opgebeurd thuis - het was zo’n bevrijding, vrijuit over dit probleem te kunnen praten!

Vanuit deze groep lotgenoten komt geen oordeel. Van de huisarts ook niet, geloof ik, en toch voel ik me bij haar op het spreekuur altijd gegeneerd. Hier niet. We kunnen om onszelf lachen en praten trouwens ook gewoon over andere dingen, constructieve dingen waar we mee bezig zijn. Er wordt geen druk uitgeoefend om te stoppen. Maar omdat ik dat eigenlijk heel graag wilde, vatte ik hier de moed. Ik denk doordat ik het oordeel dat ik over mezelf had - die schaamte over het verslaafd-zijn - in het gesprek met de anderen steeds meer kwijtraak. Ik weet nu dat blijvend stoppen mogelijk is, ook voor mij; en daarbij verbeeld ik me niet dat het makkelijk is of zou moeten zijn. Maar ook bij een terugval zou ik hier terecht kunnen, dat weet ik zeker. Je wordt gedragen door de groep.

Het inloopcafé, waar je zo vaak mag terugkomen als je wilt, biedt daarvoor alle ruimte. Gratis en zonder je aan te hoeven melden. Alle (ex)rokers die iets met hun verslaving willen zijn van harte welkom.

Gezond Noord korte video

I

We hebben een filmpje van 1.5 minuut over de diverse facetten van Gezond Noord. Dit filmpje is zonder muziek en geeft een indruk van de activiteiten van Gezond Noord. Het is speciaal gemaakt voor beeldschermen in de wachtkamer.

Wilt u dit filmpje ontvangen?
Mail naar gezondnood@doras.nl .

Even voorstellen aan

Nienke Kreté-Tolhuijs, diëtiste en leefstijlcoach

Wie ben ik?

De opleiding voeding en diëtetiek heb ik cum laude afgerond, waarna ik onder andere de Post Hbo-opleiding ‘leefstijlcoach’ heb doorlopen. Ik ben kundig, empathisch en enthousiast.

Een gezonde leefstijl is belangrijk. Nu wel meer dan ooit. Maar gezonder leven, hoe doe je dat?

Vanaf 1 april kan je bij mij terecht voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie via het COOL-programma. Dit programma wordt vergoed door de verzekering. De huisarts kan de deelnemer verwijzen als hij/zij 18 jaar of ouder is met:

  • Een BMI van 25 of hoger + risico op hart- en vaatziekte, diabetes of artrose
  • Een BMI van 30 of hoger

In het COOL-programma gaan de deelnemers samen aan de slag om de leefstijl blijvend te veranderen met behulp van individuele gesprekken en groepsbegeleiding. Samen sterker en samen gezonder dus!

Contact en meer informatie

www.moodandfood.nl

info@moodandfood.nl

06 - 83614439


Ik sta altijd open voor vragen, opmerkingen of extra informatie. Wie weet zien we elkaar binnenkort!

Groetjes,

Nienke Kreté-Tolhuijs

Maaltijdboxen

Eén van onze ervaringsdeskundigen Simone is gestart met het maken van maaltijdpakketten voor de deelnemers van de Health Battle. Na de Health Battle kunnen ook andere noorderlingen hier gebruik van maken.

De insteek is om deelnemers te laten ervaren dat gezond eten lekker is en niet duur hoeft te zijn. De kosten bedragen € 6,- per persoon voor 3 maaltijden. We zijn blij met de hulp van Winclove Probiotics met betrekking tot het verpakkingsmateriaal. De boxen worden om de week samengesteld en dienen opgehaald te worden. In een pakket zitten alle ingrediënten m.u.v. vlees/vis/vegetarisch vlees.

Ben je benieuwd naar meer informatie?
Mail naar: van_dijk_simone@hotmail.com of bel 06 2044 5910

Fiets wekelijks mee met Doortrappen in Amsterdam Noord!

Houd je van fietsen, wil je meer in beweging komen of vind je het gewoon gezellig om regelmatig met anderen te fietsen? In de 2 e week van juli starten Doras, GezondNoord en Team Sport Service twee wekelijkse fietsgroepen. Iedere dinsdagmiddag (vanaf de Evenaar) en iedere vrijdagochtend (vanaf Waterlandplein) willen we in kleine groepjes met elkaar mooie fietsroutes in en rondom Amsterdam afleggen. Onderweg kun je genieten van de omgeving, natuur en gezelligheid. Fiets je mee?

Doortrappen tot je 100 ste
Mede door te fietsen blijven we allemaal langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Het programma Doortrappen heeft de ambitie om ouderen zo lang mogelijk veilig én met plezier

te laten fietsen. Samen met lokale partners is Doortrappen ook actief in Amsterdam. Dit jaar worden er door heel de stad leuke fietsactiviteiten georganiseerd. De wekelijkse fietsgroepen in Noord zijn hier onderdeel van.

Aanmelden of meer weten?
Neem contact op met Ankie Frehe via gezondnoord@doras.nl of 06 - 51 31 16 66. Deelname aan de wekelijkse fietstochten is gratis .

Meditatie Tolhuistuin

Sinds eind mei bieden wij een half uurtje ontspanning aan in de Tolhuistuin o.l.v. Karin Weinberg van de Yogazaak. De meditatie gaat altijd door, ook wanneer het regent omdat er de mogelijkheid is om onder de luifel te zitten.

Karin geeft ook yogales in het Noorderpark op zondag van 11-12 uur. Deze yoga gaat niét door bij regen.

Health Battle

Op zaterdag 10 april jl. zijn we gestart met een nieuwe Health Battle met wederom een groep van 50 deelnemers. Daarin zaten ook mensen vanuit de vorige Health Battle, die enthousiast waren en het fijn vonden om ‘verplicht’ te bewegen.

Dit keer hebben we o.a. verplichte workshops ingevoerd zoals Planning, Slaap en Ontspanning. Gelukkig waren er tijdens deze Health Battle meer mogelijkheden om met elkaar te bewegen. Tijdens de afsluiting op woensdag 30 juni waren we onder de indruk van de geweldige resultaten en stappen die de deelnemers gezet hebben.

Intervisie groep

Een 5-tal vrijwilligers heeft bij de Vrijwilligersacademie een intervisie cursus gevolgd zodat zij vrijwilligers van Gezond Noord kunnen ondersteunen bij maatjes activiteiten.

Uitjes met onze vrijwilligers

Vanwege het grote aantal vrijwilligers (60) konden de vrijwilligers kiezen uit 2 mogelijkheden.

We zijn met een groep naar de Rododendronvallei in het Amstelpark gegaan. De Rododendronvallei stond op die dag volop in bloei! We zagen diverse kleuren variërend van wit, geel, rood naar diverse paars-roze kleuren. Na een heerlijke lunch zijn we in het treintje gestapt om uit te buiken. Vervolgens zijn we weer teruggegaan naar Noord. Het was een gezellige dag.

Voor het tweede uitje zijn we met een groep langs de 9 tuinsteden van Noord gaan fietsen. Twee van onze vrijwilligers, namelijk Henk en Marcel, hebben ons veel informatie over de tuinsteden gegeven. Natuurlijk was er onderweg ruimte voor een kopje koffie en een lunch. Iedereen was laaiend enthousiast en had zeer genoten.

Meer informatie?

Bekijk onze website: gezond-noord.nl